Mentoráló intézmény lett az Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola

  •  
  •  
  •  

Különleges tanévet tudhat maga mögött az Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola, mert a 2014-15-ös tanévben testnevelés tantárgyból mentoráló intézményként működött. Mit jelent ez?

Az ország 299 iskolája között voltunk, akik megnyerték a mentoráló intézményi pályázatot, ami a dicsőség mellett egy éven át tartó komoly, ám nagyon érdekes munkát jelentett
számunkra.
A mindennapos testnevelés tanításában olyan módszertani modellt kellett bemutatnunk más érdeklődő intézményeknek, amelyet adaptálhatnak, oktatási folyamatukba építhetnek. Módszertani modellünk címe: „Ben(n)e vagyunk!” , amelyet évente megrendezett sportnapunk elnevezése ihletett.
Hogyan zajlott mindez a gyakorlatban?
Havonta tartottunk hospitálási alkalmakat, ahol a testnevelés tanításában alkalmazott módszereinket mutattuk be a mindennapi gyakorlatban ritkábban oktatott sportágakban, vagy a hagyományos sportokban használt új lehetőségeket tekinthették meg vendégeink. Részt vehettek szivacskézilabda, kölyökatlétika, floorball, labdás képességfejlesztés, torna, atlétika, játékos képességfejlesztés és teremtájfutás órákon. Nagyszámban tisztelték meg részvételükkel bemutatóinkat a kerület pedagógusai, akik pozitívan értékelték a látottakat.
A hospitálásokat workshopok követték, ahol beszélgettünk a látottakról, tapasztalatokat cseréltünk, ötletbörzét tartottunk. Sokan számoltak be arról, hogy kipróbálták iskolájukban az általunk bemutatott feladatokat, és tanítványaik körében is sikert arattak.
A május 20-án rendezett „Bene nap” egyben hospitálási alkalom is volt, amelyen a vendég kollégákkal elbeszélgettünk az izgalmas napról, illetve a tervezett, négyévente rendezendő olimpiánk szervezési és lebonyolítási lépéseiről.

Gyimesiné Kramer Judit, Gálfalvi Áron
tanárok