Mentősök készenlétben

  •  
  •  
  •  

Az irányítócsoportokat megerősítették, száz százalékos kapacitással készül a szilveszter éjszakára az Országos Mentőszolgálat.

 Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos kifejtette: országosan mintegy 550, csak Budapesten és környékén pedig nagyjából 100 mentőautó lesz készenlétben.
    Győrfi Pál az OMSZ szóvivője azt mondta: szilveszterkor a legtöbb hívást éjjel 11 és hajnali fél 5 között kapják. „Nagyüzemben” főként Budapesten és a nagy városokban dolgoznak. A mentődolgozók csak a fővárosban nagyjából 600-700 esetet látnak el – tette hozzá.
    Az OMSZ felhívta a figyelmet a pirotechnikai eszközök, köztük a petárda veszélyeire, amelyet egyébként hivatalosan nem is szabad használni. Győrfi Pál azt mondta: a tapasztalatok alapján általában az illegálisan forgalomba hozott, nagy hatóerejű pirotechnikai eszközök, vagy a házilag barkácsolt eszközök okozzák a nagyobb bajt. Szakszerűtlen használat esetén ezek súlyos, akár maradandó sérüléseket is okozhatnak – hangsúlyozta.
    A szóvivő ugyanakkor elmondta: a tendencia némileg javult, mivel tavaly összesen négy súlyos petárdabalesethez kellett kivonulniuk. Ennek kapcsán viszont felhívta a figyelmet: az égési sérülések esetében kiemelten fontos, hogy még a mentők kiérkezése előtt 15 percig folyó hideg víz alá tartva meg kell kezdeni a sérülés hűtését.
    Győrfi Pál azt is kiemelte, hogy az idén is fagypont körüli időre, akár mínusz fokokra is számíthatunk szilveszter éjszaka, így az utcán fennáll a kihűlés, a fagyás veszélye.
    A mentőszolgálat azt kéri: az együtt szórakozók ne hagyják egyedül az utcán azt a társukat, aki esetleg többet ivott a kelleténél, hanem inkább kísérjék haza. Abban az esetben pedig, ha egy rászorulón fagyási sérülést észlelnek fontos, hogy a fagyott testrészt nem szabad dörzsölni, csak be kell bugyolálni a mentők kiérkezéséig – emelte ki a szóvivő.
    Győrfi Pál év végi összesítésük alapján elmondta: az Országos Mentőszolgálat 2011-ben csaknem egymillió embert látott el, annak ellenére, hogy az „egyszerű betegszállítást” 2008 óta már nem ők, hanem az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral szerződésben álló magán-betegszállítók végzik. A szolgálat mintegy 7000 mentődolgozója, 2011-ben nagyjából 33 millió kilométert tett meg Magyarország útjain – mondta az OMSZ szóvivője.