•  
  •  
  •  

Krumplifőzelék és fasírt illata töltötte be az Újpesti Bene Ferenc Általános Iskola étkezőjét. Az étel illata a régi, az összetevők aránya azonban változott.

Mint ismert, augusztus 1-jével új beszállítótól, a Menzaminta Kft.-től érkezik az étel Újpest valamennyi óvodájába és iskolájába, ami egyúttal új menüt is jelent. Újpesten már most, a hatálybalépés előtt elérhetővé váltak az egészségesebb ételek, az új étrend a só- és cukorfelhasználás csökkentésével megfelel az Európai Unión belül is szigorúnak számító előírásoknak.

Újpest Önkormányzatának jóvoltából tizenhét újpesti iskola szülői munkaközösségének tíz-tíz tagja tesztelhette és véleményezhette az új A és B menüt, amelyeket nyersanyagtartalmuk különböztet meg egymástól. Az egy héten át tartó kóstolókon dr. Molnár Szabolcs alpolgármester is együtt ebédelt a szülőkkel, és megválaszolt minden, az új étkeztetéssel kapcsolatos kérdést.

– Fontosnak tartottuk lehetőséget biztosítani arra, hogy a szülők is megkóstolják és véleményezzék az új menza ételeit – mondja az alpolgármester. – Továbbá a szülők összeállíthattak egy teljes heti menüt, amelyet dietetikus ellenőriz. Ha ez a rendszer működőképesnek bizonyul, és az így étlapra kerülő ételek megfelelnek az Európai Unión belüli kritériumoknak, akkor a későbbiekben a szülők javaslataihoz igazodva is alakulhat a gyerekek étkeztetése.

– A csökkentett só- és fűszermennyiség ellenére is nagyon finom volt a főzelék és a fasírt is – mondja a kóstoló után egy anyuka, akinek a kisfia most másodikos az Újpesti Szűcs Sándor Általános Iskolában. – Reméljük, ezekkel az egészséges ételekkel gyermekeinknek is sikerül bebizonyítni, hogy ami egészséges, az nem feltétlenül rossz.

D.V.