Merkel is támogatná az uniós források közvetlen szétosztását az önkormányzatoknak?

  •  
  •  
  •  

A „korrupt kormányok” helyett közvetlenül az önkormányzatoknak,  vállalkozásoknak, civil szervezeteknek és rászorulóknak folyósítsák az uniós forrásokat – szorgalmazza a Momentum EP-képviselője. Az EU soros elnökségét ellátó Németország kancellárja, Angela Merkel válaszában nem zárkózott el a felvetés elől.

Cseh Katalin az Európai Parlamentben ismertette  az „intelligens feltételrendszer” mechanizmusát. Ennek célja, hogy „a korrupt kormányokat, amelyek megsértik a jogállamiságot, megbüntessék, a végső kedvezményezetteket, a civil szervezeteket, önkormányzatokat és az embereket viszont ne.”

A mechanizmus három pillérre támaszkodna:

  • az uniós források elköltésének ellenőrzésével az Európai Ügyészség által
  • a támogatások befagyasztása rendszeres jogsértések esetén
  • a brüsszeli pénzek átirányítása a végső kedvezményezettekhez.

Cseh Katalin szerint ebben a kérdésben a tagállamok között nincs érdekellentét, a vita a tagállami miniszterelnökök között folyik, „de Orbán miniszterelnök nem egyenlő Magyarországgal”.

 

 

A momentumos EP-képviselő Az Unió soros elnöki feladatait ellátó Németország kormányfőjét, Angela Merkelt is állásfoglalásra kérte. A politikus szerint a német elnökség feladata, hogy az uniós támogatások inkább közvetlenül a civilekhez, önkormányzatokhoz és vállalkozásokhoz jussanak el” ahelyett, hogy “azt a kormányt támogatná, amely lábbal tiporja az EU értékeit”.

A jogsértésekre példaként a Momentum egyik tagjának előállítását, az Index helyzetét, illetve az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat sújtó elvonásokat említette.

Válaszában a kancellár leszögezte: a német elnökség kiáll a jogállamiságért, annak csorbulását szóvá teszi még akkor is, ha Orbán Viktorról van szó, és nézeteltérés van köztük azzal kapcsolatban, hogy mi történik Magyarországon.

Hozzátette: az Európai Parlamentnek, úgy az Európai Unió Tanácsának is érdeke, hogy a közösségi pénzek oda kerüljenek, ahol azokra a legnagyobb szükség van.

 

, , , ,