„Mert egy nép azt mondta: elég volt” – Márait is idézték a városvédők

  •  
  •  
  •  

Ökumenikus imaáhítat keretében az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenhetedik évfordulójára, valamint az újpesti forradalmárokra emlékezett az Újpesti Városvédő Egyesület a történelmi egyházak képviselőivel közösen a Lebstück Mária utcai evangélikus templomban. Az imaáhítaton több díszpolgár, valamint dr. Hollósi Antal, Újpest országgyűlési képviselője is részt vett.

A megemlékezés bevezetőjében Solymár Péter evangélikus lelkész azt mondta, a szabadság ünnepe egyszerre foglalja magában a történelmet, filozófiát és az életmódot, lévén keresztényként hisszük: Isten a szabadságra hív (el) bennünket.

Dr. Nyárs Csaba, az Újpesti Városvédő Egyesület alapító tagja a történelmet felidézve ismertette, 1956 október 23-ának voltak előzményei és a Nyugat nem mindenhol egyértelmű szerepvállalásaira is rávilágított. Kiemelte: a Megyeri temetőben a forradalmat követő megtorlások ötvenkét áldozata nyugszik, valamint emlékeztetett arra is, hogy az Újpesti Forradalmi Bizottság harminchárom elítéltje közül hetet ítéltek halálra.

Megemlékezése után Horváth Zoltán, plébános, Újpest Díszpolgára, Mészáros Kornél baptista lelkész, Solymár Péter evangélikus lelkész, valamint Szigethy János református lelkész mondtak imát. A Városvédők ünnepi megemlékezése a Himnusszal zárult.

MOA