•  
  •  
  •  

Az intézményben már hagyomány, hogy évente egy alkalommal könyvhetet szervezünk, valamint találkozhatnak a gyerekek kedvenc kiadványaik megalkotóival is.

Előzmény, hogy a nevelési év mindennapjaiban folyamatosan van arra lehetőség, hogy behozzák a csoportokba otthoni kedvenc könyvüket. A könyvhéten azonban, mindazon túl, hogy a gyerekek elhozzák kedvenc könyvüket, megmutatják egymásnak, beszélgetnek, élményeiket elmondják, találkozhatnak azzal, aki a meséket, verseket valaki megalkotja. Összefogja a mindennapok történéseit, az Ő kis életükben előforduló eseményeket leírja – s ez nem más, mint az író.

A tavalyi évben Bartos Erika írónő-anyukával, az idei évben pedig egy fiatal író-apukával, Szaitz Lászlóval ismerkedtek meg az óvodások. „Laci bácsi”- nak is kisgyermekei vannak, jól ismeri ennek a korosztálynak az érdeklődési körét, a mese világában jól eligazodik.

A csendes, szerény alkotót örömmel fogadták – újdonság volt számukra egy író bácsi – aki szeretettel idézett a meséskönyvéből, és a feltett kérdésekre válaszolt: Hol van a Kerekerdő?

Hogyan találod ki a történetet? Én is találkozhatok a varázslóval, mint Palkó? Tényleg erős kutya Kormos? Palkó, és Laura már oviba is együtt jártak? A Te kisgyerekeid is olvasnak?

A kis mesés könyv apró versikéi előszavai a történeteknek. Mackó apó, Téltündér, Tavaszanyó, Berci, Dió, a kismókus, Kamilla, a mackólány, a bátor lovacska, és had ne soroljam tovább a kedves történetek kis szereplőit, akikkel hihetetlen dolgok történnek. Megismerhetjük a történetüket, mert az oviban is mesélünk, a történeteket otthonra is ajánljuk, minden kisgyermek könyvespolcára.

Ünnepélyes pillanat volt, amikor Laci bácsi dedikálta a kiadványát az anyukák, és az apukák is élvezettel forgathatják.

Megilletődötten köszöntek el a gyerekek Laci bácsitól, az „író”– apukától.
Szaitz László elmesélte azt is a felnőtteknek, hogy maga is gyerekként képes gondolkodni, nem áll tőle távol a mese világa. Törekszik arra, a kis meséi tanulságosak legyenek, és a gyerekek mindennapjairól szóljanak. A rövid kis történeteket a gyerekek elmélyülten hallgatják, és tudnak azonosulni az annak tartalmával – vallja.

Következő kiadványán már dolgozik, várhatóan decemberre már a polcokon lesz.

Mayer Sándorné
Liget Óvoda-Királykerti Tagóvoda
Intézményvezető