Mester és tanítványa

  •  
  •  
  •  

A mester: Gyémánt László legendás festőművész, Újpest díszpolgára. A tanítvány: Nagy Boglárka friss diplomás, tehetséges festőművész. Közös kiállításuk megnyitóján jártunk az Art Salon Társalgó Galériában, Budán.

“Milyen a tanítvány? Nagy Boglárka egy rendhagyóan szorgalmas, törekvő, tehetséges fiatal festő, aki megérdemli a segítséget. Milyen a mester? A jó mester felismeri a tanítvány egyéniségét, az erősségeit, és azt próbálja erősíteni, amiben a tanítvány tehetséges. Gyémánt László ilyen.” Így jellemzi a mester a tanítványát és a tanítvány a mesterét kiállításuk megnyitója előtt.
A két művész közös tárlata önmagában izgalmas dolog, pláne úgy, hogy Gyémánt Lászlónak hosszú pályáján ez az első megosztott kiállítása. Sőt, ehhez még egy fotóművész alkotásai is társultak. A közös munkát ugyanis afféle werkfotókkal dokumentálta Gordon Eszter, aki így művészetet csinált a művészetből. A kiállításon a fényképek egyenrangú alkotások a festményekkel.

– Társművészeteket összekapcsolni mindig izgalmas, és nekem nagy megtiszteltetés volt a két festőművésszel dolgozni. Amikor fotóztam őket, még nem tudtam, hogy kiállítás lesz belőle, csak inspirált a két művész munkája, és az, hogy milyen jó hangulatban dolgoztak a műteremben – mondja fotográfus.
Gyémánt Lászlónak felesége halála óta nem volt kiállítása. Tanítványának lelkesedése, szorgalma, tehetsége inspirálta, hogy fessen, dolgozzon, kiállítson.

– Ezt a tragédiát még mindig nem hevertem ki. Nagy szerencse, hogy Boglárka megkeresett, és nagyon akart tőlem tanulni. A kitartása engem is munkára inspirált, hiszen addig csak szomorúan üldögéltem gyönyörű műtermem mélyén – meséli Gyémánt.

– Egy éve vagyok a tanítványa, minden reggel mentem a műtermébe, egész nap dolgoztam, és ettől ő is kedvet kapott az alkotáshoz. Nekem meg nagy megtiszteltetés a közös munka, rengeteget tanultam tőle – teszi hozzá Nagy Boglárka.

A két festőművész más stílusú és témájú alkotásokkal érkezett, a képek mégis szépen kiegészítik egymást. Gyémánt László divatbábukat festett vászonra, Divatpanoptikum összefoglaló címmel. Nagy Boglárka anyaga két részből áll: színes, figurális festményeket és absztrakt, héber írásos képeket hozott a kiállításra, amely november 16-ig látható a Társalgó Galériában.

(Cím: II. kerület, Keleti Károly u. 22.)

jéem