Mészöly Géza: Cél a Magyar Kupa és az EL-indulás

  •  
  •  
  •  

Meglehetősen ellentmondásos képet mutatott az ősszel az Újpest. Mészöly Géza csapata 6–0-ra kiütötte nagy riválisát, a Ferencvárost, ám két héttel később csak nehezen, a hosszabbításban szerzett góllal tudta legyőzni 1–0-ra az újonc Szolnoki MÁV-ot, s aztán több kellemetlen vereség is becsúszott. A vezetőedző tavaszra egységesebb csapatot ígér.

– Felettébb rapszodikus képet mutatott csapata az ősszel. Mi volt ennek az oka?
– Sok minden. Én vallom, hogy ez egy értékes csapat, csak még az eredményekben nem látszik meg, bár egy-két meccsen megmutatta, mire képes. Az első nyolc mérkőzésen például csak öt gólt kaptunk, és tizenkettőt rúgtunk. Kifejezetten jól játszottunk a Fradi, a bajnok Debrecen és a Szolnok ellen is.

– Elárulná, hogy pontosan mire gondolt: mi az a „sok minden”?

– Önkritikus ember vagyok, bizonyára én is követtem el hibákat. A tizedik forduló után hullámvölgybe kerültünk. Ennek sok összetevője volt, több játékosunk megsérült, mint például Sitku, Böőr, Barczi. A klub nehéz anyagi helyzete is zavart keltett a fejekben, a pénztelenség mindenképpen befolyásolta az eredményességet. Annak azért örülök, hogy nem volt ígérgetés a vezetőktől, korrektül elmondták, mi a helyzet. És a fiatalok teljesítménye is visszaesett.

– A fiatalokat említi, de nem inkább az öregebbeknek kellett volna hozniuk magukat, húzni a többieket?

– Ebben igaza van. Az idősebbek sem voltak igazán meggyőzőek, ennél többet várok tőlük. Bár megjegyzem, rajtuk azért nagyobb a nyomás. Ugyanakkor nem akarok különbséget tenni csapaton belül. Azt szeretném, ha egészséges versenyhelyzet lenne.

– Nem lehet, hogy a Fradi elleni 6–0-s diadal túlságosan elkábította játékosait?
– Talán így van, talán nem, ezt nehéz megmondani. Pláne úgy, hogy utána még két nagyon jó és élvezetes meccset játszottunk a bajnok DVSC-vel és a Szolnokkal, bár utóbbit csak az utolsó percekben szerzett góllal győztük le itthon 1–0-ra. De azon a meccsen végig egykapuztunk, nagyon felborult a pálya.

– Visszatérve a versenyhelyzetre, lassan nem kell azon gondolkodnia, kit állít be, mert több játékost is elvinnének a télen, és a hírek szerint a helyükre nincs pénz igazolni.

– Simon Krisztiánt vinné a holland Feyenoord, Tisza Tibort a Debrecen, Korcsmár Zsoltot pedig valószínűleg a norvég Brann szerződteti. Pénzünk tényleg nincs, így házon belül próbáljuk majd pótolni őket.

– Újabb fiatalokat hoz fel a keretbe?

– Igen. Lázár Bencét és Magos Mátyást még nem ismerik a nézők, de jó játékosok, és tavasszal már stabil kerettagok lehetnek.

– Most a tizenegyedik a bajnokságban az Újpest. Ennél azért a szurkolók, a vezetők és talán ön is többet várt a csapattól. Mit gondol, a végén hova tudnak felkapaszkodni innen?
– A Magyar Kupában még állunk, a célunk megnyerni és indulni az Euró­pa Ligában. A bajnokság előtt a harmadik–hatodik hely valamelyi­kének a megszerzése volt az elvárás. Ezt még mindig elérhetőnek tartom. Számomra ugyanakkor a legfontosabb, hogy tavasszal egységes csapat fusson ki a pályára, mert most sajnos nem volt az. Játékban sokan elismerték az Újpestet, izgalmas meccseken vettünk részt, de többször kikaptunk. A célom röviden: tetszetősség és eredményesség.