•  
  •  
  •  

Évről évre egyre nagyobb számban látogatnak el az érdeklődők Inámba, hogy részesei legyenek a felvidéki mézkirálynő megválasztásának. Méztartalmú sütemény készítése, méhészeti tesztfeladatok megoldása, és színpadi bemutatkozás alapján dől el, kit illet meg egy éven át a kitüntető cím.

Újpesten is jól ismerik Nagy József polgármestert a rendezvény megálmodóját, akinek vezetésével nemzettársaink tavasszal megtekintették városunk nevezetességeit, ellátogattak Károlyi István szobrához, és leróhatták kegyeletüket a Fájdalmas Anya szobornál.  A szórakozáson túl a mézfesztivál ad otthont a méhész szakemberek népes táborának, akik immár tizenkettedszer cserélhették ki tapasztalataikat Inámban.

 Az elmúlt évszázadban Sőtér Kálmán a faluban letelepedvén méhészetet alapított, majd megfigyeléseit kétezer oldalon írásba foglalva megalkotta a méhészek bibliáját. Szent Ambrus a méhészek védőszentje vigyázza a világhírű méhész emléktáblát, melyet Újpest önkormányzata nevében Hladony Sándor képviselő és Császár László bizottsági tag koszorúzott meg. A kedvező időjárásnak köszönhetően idén nem lesz gond az akácmézzel, és nem ismétlődik meg a tavalyi esős, szeles időszaknak betudható minőségromlás.