Mi a hosszú élet titka?

  •  
  •  
  •  

Ajándékokkal köszöntötte az önkormányzat a 100 éves Anna-nénit

1910-ben, amikor Leier Anna megszületett, Újpest már 3 éve város volt.  Az újszülött családja még nem is sejthette, hogy a Szeged közeli szülőhelyről és Újpestről száz év múlva egy újságcikkben tesznek említést. Leier Annát, azaz Soós Józsefnét december 15-én ugyanis századik születésnapja alkalmából köszöntötte az újpesti önkormányzat. Somogyi Éva, a szociális osztály vezetője és munkatársa, Fábiánné Magdika sok ajándékkal érkezett Panni nénihez, aki lányával, Bodroginé Soós Ilonával él együtt az Árpád úti lakásban. Az ünnepelt számára Orbán Viktor miniszterelnök emléklappal fejezte ki jókívánságait.

Anna néni kérésére állították össze az önkormányzat ajándékát, jól kezelhető meleg paplan, turmixgép és kenyérsütő gép volt a kérés. Panni néni ugyanis nagyon kedveli az otthon sütött kenyeret, gyermekkorára emlékezteti a friss kenyér illata és íze.  A vendégek kérdésére, hogy mi a hosszú élet titka? Panni néni rövid választ fogalmazott: dolgozni kell- ennyi az egész. A receptet számára saját élete példája adta. Negyven éve lakik Újpesten, lányának segített a háztartás vezetésében, az unoka gondozásában. Korábban nővér volt a XIV. kerületben, ahol sokak tiszteletét és megbecsülését kivívta. 76 évesen a szociális foglalkoztatóban vállalt munkát. Varrt, mert nem tudta elviselni a tétlenséget.

Panni néni két éve még rendszeresen olvasott, a Király-könyvtárban fellelhető nagy betűs könyveket lánya kölcsönözte ki számára. Húsz évvel ezelőtt kezdett rejtvényeket fejteni, nehogy az agya teljesítőképessége csökkenjen. Az utóbbi hónapok óta nehezebb már a mozgás, így a kéztorna , a vérkeringés javítása napi feladattá vált.  A délelőtt a televízió előtt telik, főleg az utazási műsorok kötik le figyelmét. Majd kis szundikálás után Pavarotti vagy Aradszky László énekét hallgatva folytatódik a nap. 
A jókívánságokhoz mi is csatlakozunk, boldog születésnapot kívánva!
B. K