Mi fán terem a slam poetry? – Pi Slam a Polgár Centrumban

  •  
  •  
  •  

Nézzük meg az angol-magyar szótárt. Slam jelentése: rácsap, lecsap, megüt, élesen bírál. Poetry magyarul: költészet, költemény. A slam poetry egy új költészeti műfaj, én úgy határoznám meg „ütős költészet”, „ütős versek”. A slam poetry lényege a kötetlen témájú, zenei kíséret nélkül, élőben előadott rövid, saját vers. A rap és a stand up rokona. A stand up nevettetni akar, a slam poetry elgondolkoztat, szembesít, felráz.

Esti Bálint slammer (fotó: Majláth Mikes Lászlő)

Mondom mindezt miért? Február végén az Újpesti Polgár Centrumban az Új Pi Slam Klub estje volt, hogy közelebbről is megismerkedjünk a műfajjal és a „szlemmerekkel”. (A pi azért van, hogy a fellépők lehetőleg 3,14 perc alatt abszolválják mondandójukat.)  Az előadáson, ha jól számoltam, tizenhárman mutatkoztak be, de ez most szerencsét hozó szám. Aki ott volt, jól szórakozott. Szöveg közben nem szabad tapsolni, csak ujjunkkal csettinteni, a szám után már mehet a taps. Az est ceremóniamestere Bíró Dénes volt, „művészneve”, a vezeték- és keresztneve első szótagjának összevonásából „Biden”. Mint az amerikai elnök. Ha Trump győz, mi lesz vele? Bíró fergetegesen vezette az előadást, az ő humora már-már a stand upot idézte.

A slam poetry természetesen Amerikából indult. A nyolcvanas évektől kezdte meghódítani a világot, Magyarországon 18 éve művelik, de nemcsak Budapesten, hanem vidéki nagyvárosokban és a szomszédos magyarlakta területeken is. Klasszikus formában költői verseny, ahol zsűri dönti el, kik voltak a legjobbak. A legutóbbi, Slam Poetry Budapest Klub versenyen Esti Bálint lett az első helyezett, s ez azért is érdekes, mert itt, a Polgár Centrumban is megmutatta tehetségét. Bálint versei ironikusak, néha József Attila. Kosztolányi. Juhász Gyula sorai is felsejlenek. Franz Kafka Átváltozás című írásának fordított változatát is előadta, nála csótányból lesz ember.

Az előadók huszonévesek, mégis gyakran élnek a hexameteres verseléssel. Sokszor rímek csengnek-bongnak, pattog a ritmus, olykor szabadverset hallunk. Az est hangulatát érzékelteti, hogy D.J. Lakógyűlés (Csősz Gergö) is szerepelt, de nem zenét, hanem jó szöveget nyomott. A fiúk között három lány is debütált, Gál Boglárkától például újszerű szókapcsolatokat hallhattunk: szívem farzsebében, leakciózott szerelem. Pajor Tamás és lényegében a többiek is erős (finomkodva csúnya) szavakat használtak, de ezt megkívánta a téma és az előadásmód. A tematika általában a párkapcsolatok, a szerelem, a család, a politika és a mindennapok nyomasztó valósága.

Biztosan kifelejtettem valakit, de meg kell említenem Irlanda Máté nevét, akinek a kezéből ki kellett csavarni a mikrofont, csak mondta, mondta a magáét. Toldi Kristóf nagyon haragos volt. Molnár Ákos (Lord) a szünetben avatott be a magyar slam poetry világába. Barát Zsófia az emberi kapcsolatok pompás ismerője. Az egri Zaid Elbekkal marokkói gyökerekkel rendelkezik, Biden szerint 1552, Eger ostroma óta élnek ott ősei. Rossu Tímea szarkasztikus volt. Poénokkal támadt a közönségre Melinda Rose és Tasi Manó.

Jó este volt. Megmerítkeztem az ifjúság tavában. (Nem vagyok szlemmer.)

Majláth Mikes László

, ,