•  
  •  
  •  

Már másfél hete, hogy kinyithattak a teraszok, miután elértük a 3,5 millió beoltott embert. A hétfő reggel nyilvánosságra került újabb enyhítési fokozat már arról szól, hogy 4 millió beoltott elérése esetén az éttermek belső részei is fogadhatnak vendégeket – igaz, csak védettségi igazolvánnyal. A lapunk által megkérdezett vendéglátósok szerint bár a terasznyitás is segít, a szektor még mindig súlyos gondokkal küzd.

– Noha benne van a rendeletben, hogy a vakcinaigazolvány ellenőrzése kötelező, még nem tudom, hogyan oldjuk meg. De ezen talán még ráérek gondolkodni, előbb arra szeretnék megoldást találni, hogy harcoljak a hihetetlenül elszálló árakkal. Csak egy példa: egy kiló csirkemell eddig 1100 forint körül volt, most hallok olyan híreket is, hogy 1700 forintba fog kerülni.

Nem írhatok kéthetente új étlapot, a nyomda is pénzbe kerül, és akkor még ott van az is, hogy egy csomó mindent ki kellett dobnunk, elvégre sok dolognak már lejárt a szavatossága. Biztos, hogy mind az árakat, mind a fizetéseket emelni kell majd, szerintem ez minden vendéglátósnak súlyos gond

– mondta az Újpest Médiának Pirisi Attila, a Csülök Csárda tulajdonosa.

Ki és hogyan ellenőrizzen?

Egy másik étterem vezetője is hasonló gondokkal küzd, de őt leginkább az zavarja, hogy még nem tudja, hogyan ellenőrizze a védettségi igazolványokat. – Az ellenőrzés akkor ér valamit, ha személyi igazolványt is mutatnak mellé, hiszen a védettségi igazolvány nem fényképes. A személyit viszont sem én, sem a kollégáim nem kérhetik el.

Mi van, ha kapok egy ellenőrzést, és kiderül, hogy ez egyik vendég, aki bent fogyaszt, nem is rendelkezik igazolvánnyal?

– fejtegette lapunk kérdésére Káli Roland, az Öreg Halász Étterem tulajdonosa.

Van, ahol megvan a csapat

A népszigeti Kabin sokak kedvence, mivel azt is szívesen látják, aki nem is fogyaszt, csak leülne kicsit. A hely azt mondja: nem feltétlenül kell emelkedniük az áraknak.  – A Kabinban nagyon jó csapat van, a régi gárda nyolcvan százaléka úgy is visszajött, hogy más munkát végzett, elvégre mi szezonális hely vagyunk – mondja Töős Dániel. A védettségi igazolványok ellenőrzése viszont plusz feladat: egy pultosnak a kiszolgáláson kívül a vendégek kérdéseire is válaszolnia kell, vezetni az árat és betartatni a távolságtartási szabályokat.

– A védettségi igazolvány ellenőrzésére külön embereket kellene küldeni a vendéglátóhelyekhez, olyanokat, akiknek van jogosultságuk a személyazonosság ellenőrzésére is. Mi szívesen adnánk nekik enni és inni is, csak vegyék le ezt a terhet a vállunkról – mondja a vendéglátós.

Ez a cikk az Újpesti Napló 2021. 05. 06.-i számában is megjelent. 

, ,