Mi újság a foci VB-n?

  •  
  •  
  •  

Egyre izgalmasabb a foci VB és egyre többen szurkolnak a Főtéren felállított sátorban a kedvenc csapataiknak. A szurkolók között volt Dr. Trippon Norbert alpolgármester és több képviselő is, akik egy – egy pohár sör mellett nézték a meccset.

 
Sajnálatos módon egyetlen újság lapzártája sem alkalmazkodik a VB mérkőzéseinek alakulásához, így cikkünk a péntek délelőtti állapotot tükrözi – de hát aki akarja, úgyis pillanatról pillanatra követi az eseményeket.
Az eddigi mérkőzések nagy meglepetéseket hoztak. Olaszország kikapott Szlovákiától, ezzel búcsúzott. Az előző vb második helyezettje után az első, a címvédő is csoportutolsóként zárt. A szlovákok másodikként jutottak tovább.
Az olaszok a tornán alig 15 percet játszottak jól, ám ha nincs Kamil Kopunek gólja az utolsó percekben, továbbjutott volna a címvédő válogatott – így viszont óriásit bukott. Marcello Lippinek ez volt az utolsó mérkőzése a válogatott kispadján, és a rendkívül sikeres kapitány alighanem már bánja, hogy két éve visszatért a csapat élére. A 2010-es esztendő a vesszőfutásról szólt, ami a világbajnoki szereplésben csúcsosodott ki, az olaszok ugyanis idén egyetlen meccsüket sem tudták megnyerni.
Marcello Lippi nem bírta elviselni a bukást, berohant az öltözőbe, nem is fogott kezet Vladimir Weisszel.
 
Megkérdeztük…
 
Munkatársaink a héten is kint jártak a Főtéren felállított sátorban, hogy megkérdezzék a kilátogató szurkolókat, miért a VB-sátorban követik az eseményeket.
 
Finta Miklós
Ha tehetjük minden este kijövünk a sátorba a feleségemmel munka után. Jó kikapcsolódás hideg sör mellett nézni a meccseket. Ráadásul itt is legalább olyan jó a hangulat, mint a stadionokban.
 
Csernák Orsolya
Nem vagyok újpesti, de néhányszor már kilátogattam ide a barátaimmal. Azokra a meccsekre jövünk ki, amelyek komolyabban érdekelnek bennünket. Voltunk a városban is már meccset nézni, de ez hangulatosabb.
 
Halmágyi József
Nagyon jó ötlet volt ez a sátor. A Városligetben mindent kétszer ennyiért lehet kapni. Ráadásul itt nem kell megküzdeni a kivetítőért, mint más helyeken, mert több kivetítőről lehet nézni a meccseket.
 
 
Hollandia is hibátlanul jutott tovább: az utolsó csoportmérkőzésén Hollandia 2-1-re nyert a kameruni csapat ellen a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon. A százszázalékos teljesítménnyel csoportelső Oranje a legjobb 16 között a szlovákokkal találkozik majd – eddig minden meccsét megnyerte a csoportkör során.

Tökéletes japán gépezet a 16 között – a japán csapat minden poszton felülmúlta a középszerűen focizó dán válogatottat. Az E-csoportban, így a szigetországé a második hely és Paraguay vár rá a nyolcaddöntőben.
Florent Malouda, a francia válogatott játékosa katasztrofálisnak tartja csapata vb-szereplését. „A pályán megbuktunk, és azon kívül is rossz képet alakítottunk ki magunkról. Nem lesz könnyű, de vissza kell állítanunk a francia válogatott tekintélyét, és ez sok munkával lehetséges” – mondta Malouda.
A francia válogatott mindössze egy pontot szerzett Dél-Afrikában, ahol elsősorban a balhéival hívta fel magára a figyelmet. Nicolas Sarkozy a kérdés megvitatására hivatalába kérette Francois Fillon kormányfőt, Roselyne Bachelot-t, a sportért is felelős csúcsminisztérium vezetőjét, valamint Rama Yade sportügyi államtitkárt. Luc Chatel tájékoztatása szerint az államfő a szerdai kormányülésen a válogatott kudarca kapcsán az kérte, hogy a szükséges döntéseket nyugodtan és visszafogottan hozzák meg az illetékesek.
Sarkozy csütörtökön fogadja Thierry Henry-t, a labdarúgó saját kérésére. A csatár – miközben társai visszatértek Knysnába, a szálláshelyre – Johannesburgba repült, ahonnan egy magángéppel folytatja szerda délután az útját Párizsba. A francia csapat többi tagja csütörtökön érkeziett haza Franciaországba. Az ágyéksérüléssel bajlódó Ribéry hazaérkezést követően klubja, a Bayern München repülőgépével utazott a bajor városba, ahol a beavatkozásra sor kerül.
 
Fabio Capello angol szövetségi kapitány szerint a közös sörözés volt az angolok titka, amikor a válogatott szerdán 1-0-ra nyert Szlovénia ellen, így bejutott a legjobb 16 közé. A középpályás Frank Lampard hozzáfűzte, hogy nem számolatlanul ittak, csak fejenként egy sört fogyasztottak el, sőt, valaki még azt is visszautasította.

Hozta utolsó mérkőzését Németország, és csoportelsőként lépett a nyolcaddöntőbe.
Nem sokkal éjfél előtt még több mint 300 ezren ünnepelték Berlin szívében, a Brandenburgi kapunál a német válogatott Ghána elleni győzelmét. Ghána azzal a tudattal léphetett pályára, hogy döntetlen esetén biztosan továbbjut, így nem okozott meglepetést, hogy a kontrákra rendezkedett be, legalábbis az elején.
A másik továbbjutó Ghána, amely ugyanannyi ponttal zárt, mint Ausztrália, de jobb a gólkülönbsége. Megmentették Afrika becsületét.
Egy szakadt, sáros zászló is segíti a chilei válogatottat. A februári földrengés során találták az elárasztott Pelluhuéban, és most ott leng a csapat főhadiszállása előtt. „Minden nap megnézzük a zászlót, és érezzük, fontos, hogy jól szerepeljünk, mert az otthoniaknak szükségük van a válogatott jó eredményére. Emlékeztet minket, hogy mi is történt Chilében februárban…” – fogalmazott a csapatkapitány, Claudio Bravo.

Lúcio elismeri, hogy a brazil védelem több hibát is elkövetett az első két csoportmérkőzésen, de az Inter játékosa különösebben nem aggódik emiatt. „Senki nem szeret gólokat kapni, de nincs szükség a drámára. Mindig próbálunk fejlődni és a tökéletességre törekedni, reménykedünk, hogy ezentúl nem hibázunk”.