Mi van a teve púpjában?

  •  
  •  
  •  

Folytatódik az újpesti kisiskolások ingyenes állatkerti látogatása. Az elmúlt héten az Angol Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola első osztályosai keresték fel a Fővárosi Állat- és Növénykertet, ahol többek között olyan kérdésekre keresték a választ, hogy honnan szerez húst a rácsok mögött élő oroszlán, vagy mi található a teve púpjában.

Csütörtökön az 1. b osztályosok indultak látogatóba az állatkertbe, őket kísértük végig az élményekkel teli viziten. A csupán néhány hete iskolába járó gyerekhad már fegyelmezett tanulócsapatként járta be az intézményt. A parasztudvarban hosszú ideig elidőztek a háziállatok között.

Ki tudja, hogy ennek a malacnak miért van szőre? Miből ismered fel, hogy ez a szarvasmarha ad tejet? Hol kell meghúzni a gémeskutat? – sorjáztak a kérdések Koronkáné Éva tanító nénitől, amelyekre színesebbnél színesebb válaszok érkeztek. A parasztudvar után az állatsimogatóba is benéztek a gyerekek, ahol a frissen vásárolt állatcsemegével etették a kecskéket, juhokat és alpakákat.

A séta során megnézték az oroszlánokat, elefántokat, leopárdokat, tigriseket, majmokat, ámultan figyelték a rozmárok víz alatti bemutatóját. Az oroszlánoknál megnézték, miben különbözik egymástól a nőstény és a hím.
– Amikor vadásznak az oroszlánra, széllel szemben kell felé menni, különben megérzi az ember szagát – mondja a kis Andris.
Látszik, hogy ért ehhez. Mint megtudjuk, onnan, hogy otthon gyakran szoktak állatos filmeket nézni, amelyekből sok mindent megtanult.

A kíváncsi apróságok közben olyan kérdésekkel bombázták Éva nénit, mint hogy honnan szerez húst a rácsok mögött élő oroszlán, vagy mit rejt a púpos teve púpja.
– Nekem a kistigrisek tetszettek a legjobban, azok nagyon aranyosak, és a jegesmedve. Egyszer voltam már itt korábban, de akkor nem hallottunk ennyi érdekeset az állatokról – árulja el a séta végén egy szőke kislány, Zsófi.
– Nekem a kismajmok tetszettek, ahogy ügyesen tornáztak az ágakon – szól közbe Dominik, aki szintén egyszer járt az állatkertben, még egészen kicsi korában.

A tanító nénitől megtudtuk, az iskolába visszatérve átbeszélik majd az itt látottakat, tanultakat, sőt a gyerekek le is rajzolják majd a legkedvesebb élményeiket.

Mintegy két éve írt alá együttműködést a Fővárosi Állat- és Növénykert az újpesti önkormányzattal. Azóta időről időre újpesti gyerekcsoportok keresik fel ingyenesen az állatparkot, ismerkednek meg élőben, játékos módon az állatvilággal.

– De miért jó ez az állatkertnek? – kérdeztük Hanga Zoltán szóvivőt.
– Különböző kedvezményeket szoktunk biztosítani nyugdíjas- és diákcsoportoknak, intézményeknek is – tudjuk meg az állatkert szóvivőjétől. Hozzáteszi: nemcsak az a céljuk, hogy minél nagyobb bevételre tegyenek szert, hanem az ismeretterjesztés is, vagyis hogy minél szélesebb kör minél nagyobb létszámban látogathasson el hozzájuk, ismerkedhessen az állatkerttel és lakóival. – Ennek érdekében kötöttünk együttműködést a környező önkormányzatokkal, így az újpestivel is, amely szerencsére jól működik már egy ideje – tudtuk meg Hanga Zoltántól.

G.R.