Micsoda buli volt!

  •  
  •  
  •  

Ki lehetett tenni a megtelt táblát a Szent István téren az R-GO fantasztikus hangulatú koncertjén. Szikora Robi és bandája a legnagyobb csikidamos és hungáriás slágerekekel szórakoztatta az újpestieket. Egyik rajongója több száz kilométert utazott, hogy ott lehessen a koncerten.

Aki ott volt, annak nem kell elmondani, milyen volt az R-GO koncertje, aki viszont nem jött ki, nagyon sajnálhatja, hogy kimaradt a Szent István térre szervezett házibuliból.

800×600

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;}

Alighanem megdőlt a nézőcsúcs szombaton este a Szent István téren, amikor az R-GO együttes lépett fel. Még a nagytemplom tövében, és a Károlyi-szobornál is álltak az emberek. Őrjöngött a közönség. Igazi dzsungelhangulat alakult ki a színpadon, pálmafákkal, füsttel és egyéb látványi elemekkel.

A közönség hangolódott az eseményre, a rajongók lelkesen kiabálták Robi nevét. Egyszer csak füst borította a színpadot, megremegtek a pálmafák, megszólalt a dob, a gitár, a harmonika, felszökkentek a lánygidák a deszkákra, végül a csikidam-király is beviharzott, s köszöntötte a közönséget. Fáklyákat lengettek a főszereplők, a lángok megvilágították az arcokat. Szikora Robi már az elején is elemében volt, énekelt, dobolt, lábbal és a fáklyával is megpendítette a cintányért. Minden mozdulatán látszott, hogy vérprofi zenész. 


És a show folytatódott, a keményebb számokat lágyabbak követték. Gyakorlatilag minden dalt ismertek az emberek, úgyhogy az együtt éneklés nem okozott különösebb gondot. Az ismert slágerek megtették hatásukat. Táncoltak a fiatalok az asztalokon, a padokon, a fűben, és már amennyire lehetett a tömegben, a tér szélén, a burkolaton. Egyesek egyszerűen ledobták a papucsukat. A Szeretlek is + nem is! című szám alatt átölelték egymást a szerelmesek.

A gidák egyre rendületlenül táncoltak, és váltogatták lenge öltözéküket a színpad mögött; a végeredmény elnyerte a közönség tetszését. Szikora is rendre az alkalomhoz illő ruhát húzott: láthattunk rajta sivatagi, katonás, és jampis cuccot. A lendület mindvégig kitartott.


Robi a műsor alatt többször utalt arra, hogy a szomszédban, Rákospalotán született, ott nőtt fel, ami magával hozta az újpesti élményeket is. Nagymamájával gyakran járt az újpesti piacon, és minden vasárnap misére mentek, a szomszédos nagytemplomban gyóntak, áldoztak.


Azt sejteni lehetett, hogy nem lehet csak úgy, egyszerűen befejezni a koncertet. Amikor a zenészek elhagyták a színpadot, a közönség szűnni nem akaró ovációval követelte ki a visszatérést. Zászlóval, ezer jelvénnyel teletűzdelt katonaruhában jött Szikora, majd belevágott a Ballag a katona című nótába. Leírhatatlan volt a hangulat. Még pár számot játszott a zenekar, majd befejeződött a koncert. Azazhogy a rajongók ezt már mégsem engedhették, következett még egy ráadás a Hungáriás korszakból. A Micsoda buli és a Marina című szám hatása frenetikus volt.

Micsoda R-GO bulit láthattak az újpestiek!

Á.T.

 

Messziről jött rajongó

Egészen elképesztő történet Dolgos Marianné, aki képes volt több száz kilométert utazni, csak hogy lássa kedvencét, az R-GO együttest, Újpesten.

A román határ közelében, Tiszabecsen él családjával Dolgos Mariann, aki mint mondja: imádja az R-GO zenekart, és persze Szikora Robit. Az együttes megalakulása óta nyomon követi minden megmozdulásukat, naponta böngészi a honlapjukat, keresi a velük kapcsolatos információkat. A minap az interneten akadt rá a hírre, mely szerint Újpesten koncertje lesz a zenekarnak, ezt pedig semmiképp nem akarta kihagyni. Hozzákezdett hát az út szervezéséhez.

A boltba, ahol dolgozik, gyakran betérnek román munkások, akiket naponta, kisbusszal szállítanak Budapestre. A fiatalasszony megkérte az egyik sofőrt, pénteken reggel vigye el őt is a fővárosba. Így került Újpestre a hölgy, aki a Szent István téren, R-GO-s nyaklánccal, kitűzővel „felvértezve”, izgatottan várta az együttes érkezését. Közben meg egyre csak mesélt Szikora Robiról: remek ember, kiváló zenész és fantasztikus kisugárzása van. Mariann már többször találkozott a sztárral, egy-egy koncert után váltottak néhány szót. Most a buli előtt sikerült közelébe jutnia, beszélni vele.

Dobos Mariann extázisban élte át a bulit, és mint a koncert után mondta: Újpest és az R-GO csodálatos.

 

Az R-GO előtt délután hatkor lépett fel a Szent István téren, a The Prison Band együttes, amely lendületes rock and roll zenével kápráztatta el a nagyérdeműt. A színpad előtti placcon jó néhányan táncra perdültek.


Visszatérő vendég Újpesten a The Prison Band zenekar, láthattuk – hallhattuk őket például a május elsejei majálison is. Humoros honlapjuk szerint az együttes: „…egy különösen veszélyes rockabilly csapat, még a nevüket is úgy lopták Elvis Jailhouse Rock-jából… Garázdálkodnak német vagy francia rockabilly fesztiválokon, esetleg olasz rock and roll klubokban, de látták már őket Ausztriában is, Európa legnagyobb Harley-Davidson találkozóján… 2008-ban a lemezpiacra mértek megsemmisítő csapást egy önálló CD-vel és egy német válogatás-bakeliten való megjelenéssel. Az sem meglepő, ha AC/DC, Aerosmith vagy éppen Jacko dalokat rabolnak, és erőszakkal bőgőcsattogásos rockabillyt gyúrnak belőle.”

Mielőtt azonban messzemenő következtetést vonnánk le a könnyed mondatokból, eláruljuk, hogy a banda lüktető, precíz, igényes rockzenét játszik. Ezt megtapasztalhatták azok, akik kinn voltak pénteken délután a Szent István téren. És az emberek rácsodálkozhattak arra is: mennyire egyszerű ez a zene, nem kell hozzá más, csak dob, nagybőgő, gitár, és egy jó torkú énekes. Na persze, ha nem lenne tehetség, a klasszikus felállás mit sem érne. Tudásból, ritmusérzékből nincs hiány. Megérdemlik az álnevek mögé bújó zenészek, hogy az igazi nevükre is fény derüljön: Mihalik Attila (Cactusz), Horváth Bánki Csaba (Szappan), Újfalussy Gábor (Ufo), Schiffler György (Lufi). 


 Az ismert számok, a lüktető ritmus a közönséget is magával ragadta: fiatal, idős ropta a táncot rendesen. Nem maradhatott el a vastaps sem. 

Á.T.