Mielőbb “takarítana” Újpesten az új tulajdonos

  •  
  •  
  •  

Roderic Duchatelet, az Újpest FC új, belga tulajdonosa nagy tervekkel vág neki a jövőnek. Duchatelet csütörtökön bemutatkozó beszélgetésen találkozott Wintermantel Zsolttal is, akivel az új tulajdonos terveiről, várható intézkedéseiről és a klub jelenlegi helyzetéről ejtettek szót. A belga menedzser hangsúlyozta: hálásak azért, hogy az önkormányzat nemcsak anyagi, de erkölcsi támogatást is nyújt a csapatnak. Többek között azzal is, hogy a városrész vezetői személyesen szurkolnak a meccseken. Az alábbiakban a pepsifoci.hu interjúját közöljük a belga sportvezetővel.

A Videoton elleni mérkőzésen nézte meg először új csapatát. Az Újpest 3-0-ra kikapott – hogy tetszett ezek ismeretében az első magyarországi találkozója?
– Mondjuk azt, hogy láttam sok jó dolgot is a csapattól, az első félidőben például egy nagyon jó védekezést, a másodikban pedig inkább egy jó támadójátékot, a középpályásaink pedig mindkét félidőben helytálltak, de azért az első játékrész jobban tetszett. Láttam pozitív és negatív dolgokat egyaránt, azt el kell ismerni, hogy a Videoton megérdemelten győzött, mert jobban futballozott.

A VIP-páholyban pedig azonnal megkezdhette az ismerkedést, hiszen bőven volt rá lehetősége. Élt vele?
– Igen, találkoztam sok emberrel, a szövetségi kapitánnyal, a miniszterelnökkel és az MLSZ elnökével is, sőt, Székesfehérvár polgármesterével is megismerkedhettem. Csak röviden beszéltem velük, hiszen mindenki nagyon elfoglalt volt.

Napjainak mennyi idejét tölti ki jelenleg az Újpest?
– Egyelőre szinte az egészet, hiszen még nem találtuk meg azt az összekötő személyt, aki engem tudna képviselni. Egyszer egy hónapban akkor is biztosan jövök majd Budapestre, amikor már feláll a végleges vezetői csapat, addig viszont kétszer jövök havonta. Rólam tudni kell, hogy Belgiumban is jobban szerettem a háttérben maradni.

Az újpesti legenda, Fazekas László azt mondta, mintha rá írták volna azt a szerepkört, akit Ön keres.
– Az biztosan mondhatom, hogy nem ő lesz az, aki a köztem és a klub többi dolgozója közötti hidat jelenti majd, mert erre a feladatra egy menedzsert keresünk, nem egy sportszakembert. Ettől függetlenül szeretnék beszélni, illetve találkozni Fazekas úrral, bár ő jelenleg Spanyolországban tartózkodik, de leülök vele, amint hazamegyek, hiszen egy városban élünk. Ha a legenda szeretne az Újpestért dolgozni, és úgy látjuk, hogy tudunk is együtt dolgozni, sőt meg is tudunk egyezni, akkor lehet róla szó, hogy visszatérjen Újpestre, de a részletekről még beszélnünk kell.

Miért nem marasztalta végül Leo Beenhakker sportigazgatót? Úgy hírlik, nem igazán szerette volna megtartani ezt a pozíciót, és az ő magyar viszonyokhoz kiemelt pénzét sem szívesen finanszírozta volna a jövőben.
– Találkoztam vele és nagyon kellemesen elbeszélgettünk. Tény, hogy igen feszes büdzsével dolgozunk és nincs keret jelenleg a sportigazgatói posztra, pláne egy ilyen szaktekintélyre. Ettől függetlenül nagyon szeretnék egyszer majd vele dolgozni, de ennek nem most van itt az ideje. Majd ha évről évre kvalifikáljuk magunkat a BL-be, lesz erre is pénzünk, de most ez nem ésszerű. Meglátjuk, hogy Beenhakker úr helyett egy másik szakemberrel vesszük-e fel a kapcsolatot, vagy a meglévő stábból veszi át valaki a feladatait. Magyar és külföldi jelöltek is vannak a posztra, de megismétlem, hogy nem feltétlenül gondolkodunk új emberben, hiszen nem biztos, hogy szükség van sportigazgatóra.

Beszéljünk az anyagiakról. A tartozások rendezését megkezdte, mikor zárulhat le mindez véglegesen?
– Fogalmazzunk úgy, hogy próbálunk mielőbb „takarítani”, de csak a jövő hét után lehet arról beszélni, hogy az ügyben arról beszélhessünk, hogy a végére értünk. Az első, jelentős lépéseket már érzik azok, akik napi szinten az Újpestért dolgoznak. Számokat ne várjanak tőlem, hiszen nyíltan azokról nem kívánok továbbra sem beszélni. Az biztos, hogy ebben az idényben változatlan marad a költségvetésünk, abból kell dolgoznunk, ami van. Ha elkezdünk pénzt termelni, elkezdhetünk jobban költekezni is. Egyelőre azonban még csak ott tartunk, hogy pénzt kell tenni a kasszába, hogy rendeződjön a helyzet. Ezt megkezdtük, ez a jelen helyzetben elég nagy áldozat, de tiszta lappal szeretnénk indítani az újpesti korszakot, ezért is fontos, hogy a múltat mielőbb lerendezzük. Majd meglátjuk, mennyi pénzt tudunk összeszedni például jó marketingmunkával. Olyan költségvetésünk egy ideig biztosan nem lesz, mint a Videotonnak, nekik sok drága játékosuk van, akik fogyasztják a keretet rendesen. Az első időszakban ugyan stabilan fogunk működni, de az nem várható el, hogy több millió eurót máris betegyünk az adósságok rendezésén felül. Mi segítünk rendbe tenni az alapokat, de a csapatnak is hozzá kell tennie ahhoz, hogy a felemelkedéshez szükséges bevételek növekedjenek. Ez 2-3 éven belül sikerülhet is.

A magyar élvonalban a legtöbb helyen 3-5000 ember jár ki a stadionokba, ami üzletileg nagy csodákat nem jelenthet, pláne a nyugat-európai bevételekhez képest. Tisztában van ezzel?
– Igen, és azzal is tisztában vagyok, hogy a szurkolók nem elégedettek a szerepléssel és emiatt kevesebben járnak ki a Megyeri útra. Ráadásul a jegyárak így is igen alacsonyak, de ezt meg is kell tartanunk.

Nyilván tudja azt is, hogy az Újpest azon klubok egyike, ahol állandóan komoly elvárás van a drukkerek részéről. Felkészült erre?
– Tudom, hogy erős csapatra és eredményekre várnak a szurkolók, ez természetes, ugyanakkor azt is tudom, hogy a drukkerek között sok a realista ember, akik tisztában vannak a jelenlegi korlátainkkal. Nyomást nem érzek amiatt, mert nagyok az elvárások, amúgy sem vagyok egy stresszelős típus. Szerintem mindenki tudja, hogy amikor átvettük a klubot, milyen volt a helyzet, azt is, hogy változásokra van szükség, a változásokhoz pedig időre. Nagyon sok feladat áll előttünk, újra kell szerveznünk sok mindent, és újra is kell gondolnunk azt, ahogy a klub eddig működött. Hiányzik például az igazi marketingtevékenység, ami pedig létfontosságú lenne – az biztos, hogy a mostaninál csak jobb lehet a helyzet e téren, ugyanis jelenleg nem is beszélhetünk semmiféle marketingről. Pedig nem csak a pénz miatt lenne fontos, hanem hogy az Újpest – amely egyébként is egy kiváló márkanév – jobban kikerüljön a piacra. A Real Madridnál például volt olyan nagy pénzért vett játékos, akinek egy hónap alatt megtérült az ára a mezeladásokból. Tudom, hogy a két klub nem összehasonlítható, és mi aligha fogunk például Kínában Újpest-mezt eladni, de ez is érzékelteti, hogy mekkora szerepe van a marketingnek a futballban. De ezeken felül is lesz teendő bőven, az a következő napok-hetek feladata lesz, hogy az újjászerveződő klubvezetésben mindenki megkapja a maga feladatát és területét. Nagyon fontos, hiányzó láncszem jelenleg az is, hogy nincs az Újpestnek kiépült játékosmegfigyelői hálózata, ezt is létre kell hoznunk – persze nem olyat, mint amire a nagy nyugat-európai kluboknak lehetőségük van, hanem annak egy „kicsinyített változatát”. Ez egy belföldi hálózat lenne, amelynek egy személy lenne a fő felelőse és irányítója., aki akár a szurkolóktól érkező füleseket is követve megvizsgálná, hogy 1-1 játékos valóban alkalmas-e arra, hogy az Újpest mezét viselhesse.

Ha már az igazolások: az nem lehet vita kérdése, hogy ezt a keretet meg kell erősíteni.
– Épp ma beszélünk majd erről a szakmai vezetéssel bővebben… A középpályát mindenképpen szeretnénk megerősíteni, ez élvez prioritást a közeljövőben. De persze meglátjuk majd, hogy milyen más csapatrész tekintetében kell még igazolnunk, és hogy milyen lehetőségeink lesznek az igazolásokra. Az egyik megoldásra váró probléma, „egy 4-es”, azaz egy középhátvéd megtalálása volt, ez megoldódott Lipták érkezésével, aki egy nagyon jó játékos. Neki több lehetősége is volt, végül mégis az Újpestet választotta, talán ez is jelent valamit.

Ha jelenleg ránéz a bajnoki tabellára, mi jut az eszébe?
– Nem sok minden… Persze, nem szeretném, ha a kiesés ellen kellene harcolnunk, ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy idén már a dobogós helyezésekbe sem lesz nagyon beleszólásunk. Későn érkeztem a klubhoz az idényben, az eddigi történések nélkülem zajlottak le, a változások pedig csak a téli szünetben következhetnek be. Egyelőre az építkezés előtt állunk, ebben az évben ez a helyzet még elfogadható, a következő szezontól már nem. A nemzetközi szerepléssel kecsegtető kupában ugyanakkor állunk még, jó és szerencsés volt a sorsolásunk, ha eljutnánk az elődöntőig, az azért az átigazolási manővereinkbe is beleszólhatna.

Ne legyünk türelmetlenek: mondjuk három éven belül hol szeretné látni az Újpestet a tabellán?
– Olyan helyen, ami európai kupaindulásra jogosít fel. Már a következő szezontól az a cél, hogy a négy, nemzetközi kupákra szóló jegyből egyet mi váltsunk meg, és hogy évről évre szereplői legyünk a sorozatoknak, sőt, lehetőleg magyar játékosokkal.

Ön érez abból valamit, hogy esetleg szkeptikusak a szerepvállalása kapcsán? Valljuk be, főként néhány, a magyar futballba korábban külföldről érkezett „befektető” láttán valóban sokaknál jogos ez a felhang.
– Negatív tapasztalatom nincs egyelőre, ennek oka pedig az, hogy mindenki tisztában volt a klub helyzetével a tulajdonosváltás idején… Akivel beszéltem, tudják, hogy az érkezésünkkel jobbá fordulhatnak a dolgok. Nem először veszek részt egy futballklub felfuttatásában. Ha tanulsz egy nyelvet, előbb-utóbb beszélni is fogod, ugyanígy van akkor is, ha a futballban dolgozol, rád ragadnak dolgok, amelyeket néha öntudatlanul is elsajátítasz, és később felhasználsz. Én hiszem, hogy tudok segíteni a klubnak, de a futballistáknak is segíteniük kell úgymond magukon azzal, hogy jól futballoznak, ezzel több nézőt és szponzort csábítanak a csapat mellé, hisz ez bevételt generál, abból meg lehet jó játékosokat vásárolni, és ezzel megint előrébb léphet a csapat. Édesapám a Standard Liege tulajdonosa, vele gyakran szoktunk beszélni a futballról, így ezt a fenti folyamatot már tőle is bőven megtanulhattam…

(pepsifoci.hu / Mokány Lajos-Dudás Gábor)
Fotó: magyarhirlap.hu