Miénk a legszebb főtér

  •  
  •  
  •  

Budapest legszebb főterének címét idén Újpest nyerte el a Virágos Magyarországért elnevezésű város- és faluszépítő versenyen. A 18. alkalommal megrendezett akcióhoz idén 313 település csatlakozott, Budapestről nyolc kerület küldte el nevezését, közülük hármat jutalmaztak. Budapest Főváros Önkormányzata a “Budapest legszebb főutcája, főtere” díjat a IV. kerületnek, Újpestnek ítélte oda. A díjat dr. Tahon Róbert aljegyző vette át a százhalombattai Barátság Kulturális Központban.

Az Európai Virágos Városok és Falvak Versenye több mint három évtizedes múltra tekint vissza, Magyarország 1990-ben csatlakozott a mozgalomhoz. Az Entente Florale Europe több mint egy verseny: kampány az európai közös környezeti és kulturális értékek megóvásáért, az élhetőbb környezet megteremtéséért az európai összetartozás szelleme jegyében.

Az európai versenyen 12 ország vett részt, minden ország egy várost és egy falut delegálva. Magyarország képviseletében város kategóriában Balatonfüredet a nemzetközi zsűri arany fokozattal-, falu kategóriában Paloznak községet ezüst fokozattal jutalmazta. A 2011. évi Virágos Magyarországért hazai fődíját Százhalombatta, falukategóriában Lövő nyerte el, ők képviselik hazánkat a jövő évi európai versenyen.

Budapest 1994-óta indul a versenyen és 10 éve külön díjakat is oszt. Idén három kategóriában dr. György István, Budapest főpolgármesterének helyettese adott át díjakat. Budapest legjobban szereplő kerülete a 10. kerület, Kőbánya lett. Különdíjat kapott az 5. kerület.

Budapest legszebb főterének, főutcájának címét Újpest nyerte el.