Miénk itt a tér!

  •  
  •  
  •  

Három kiállítás, egy várostörténeti és két fotós, nyílt az Újpesti Városnapokon.

Az Újpest Galériában két kiállítás nyílt szombaton 11 órakor. Az Árpád út 66. szám alatti kulturális központban Gelléri István, a galéria vezetője köszöntötte a megjelenteket és adta át a szót a tárlatok megnyitására felkérést kapó, s mint később kiderült, örömmel elfogadó két  újpesti szakértőnek. Az Újpesti Gyermek Galériában a Miénk itt a tér című fotókiállítást Wintermantel Zsolt polgármester nyitottameg pénteken (képeinken).

Mesél a múlt

A földszinti kiállító teremben az Emlékek az Újpesti Ipartestület életéből című kiállítást Sefcsik Béla, az Ipartestület örökös elnöke, Újpestért-díjas iparos ajánlotta a nézőközönség figyelmébe.

 Az 1885 től 1949-ig terjedő időszak – most kiállított – emlékeiről szólva  Sefcsik Béla elmondta: számára örömteli, hogy ilyen gyönyörű tárlat emlékeztet az ipartestület első, Újpest életét is meghatározó szakaszára. A kiállítás átlép az időkereteken is, igazolja, hogy a KIOSZ későbbi  megalakításakor lehetetlen volt megoldani mindazokat a feladatokat, amelyeket 1949-ig az újpesti iparosok – akik 600-an voltak – elláttak.

-  Újpest olyan iparváros volt, ahol minden volt – emlékeztetett rá az elnök. S erről szebbnél szebb, ránk maradt írásos emlékek utalnak.  Virágzott a kisipar.  Jól tudjuk, 13 iparos építette fel 1 év és 3 hónap alatt az újpesti városháza épületét. Az oklevelek, fényképek, mesterlevelek mellett a kiállításon látható néhány számla is. A kisiparos  nem csak arra törekedett, hogy  munkája jó legyen, hanem a keze közül kikerülő számla, amit kiállított, az is tökéletes, szép kézírással készüljön, gyönyörűen nézzen ki. Majd a tárlatlátogatók figyelmébe ajánlva a kiállítást, köszönetet mondott az Újpesti Helytörténeti Gyűjteménynek és vezetőjének, már Újpestért-díjas Szöllősy Marianne-nak a kiállítás tető alá hozásáért.

Bemutatkoztak

Az Újpest Galéria emeleti termében több fotós érezhette magát otthon, hazai pályán. Már amiatt is, hogy az Újpesti Művészek Társasága fotó szekciója kimondottan saját tagjai számára  teremtett bemutatkozási lehetőséget. A tárlatot Pilaszanovich  Irén művészettörténész, a Magyar Fotóművészek Szövetsége tiszteletbeli elnöke ajánlotta közönség figyelmébe. Az Újpesti Napló szerkesztősége két fotós kollégájának – Horváth Dávidnak (fenti felvételünkön) és Várai Mihálynak-  külön gratulált a jeles alkalomból.


Pilaszanovich Irén többek között A-Z-ig tartó nagy kalandot ígért, és erre is hívott bennünket a tárlatlátogatás során, miközben a hét kiállító művész alkotásainak elemzésére  vállalkozott. Mint ahogyan kiemelte: valamennyi alkotó profi, így az az igényesség, és alázat  ami a fotóművésszel szemben a kor alapvető követelménye, valamennyiükben megvan.  Miközben személyes  gondolatokkal és szakmai ismérvekkel elemezte valamennyi kiállító képét, kiemelte: a vizuális  élvezet  ugyanolyan fontos mint a beszéd, s tudományos kutatások igazolják azt is, hogy az információk több mint 70 százalékát képi megjelenítéssel kapjuk, vesszük át. Ezért is örvendetes – vélte a szakember -, hogy az Újpesti Művészek Társasága tovább szakosodott és külön szekciót nyitott a fotósoknak. Dicsérendő az is, hogy a fotókiállítás helyet kapott az Újpesti Városnapok rendezvénysorozatában amelynek kiemelkedő eseményévé vált.

– A digitális kor megteremtette a lehetőséget,  hogy mindenki fotografálhasson – utalt rá Pilaszanovich Irén. Mégis a művészet más szempontból emel ki és  válogat. Mindezt az  A-Z-ig tartó nagy kalandot kiválóan mutatja be a hét kiállító: Horváth Dávid, Kiss István Tizián, Kerekes György, Kocsis András Sándor, Sopronyi Gyula,  Vajda János  és Várai Mihály.

– B. K.