Miért éjszaka vágták a fákat a Görgey utcában?

  •  
  •  
  •  

Lakossági észrevételek érkeztek Újpest Önkormányzatához és lapunkhoz azzal kapcsolatban, hogy miért hajnalban került sor a Görgey utcában lévő elöregedett és beteg fák kivágására. A Városüzemeltetési Osztály tájékoztatása szerint a BKV nem járult hozzá a napközbeni munkálatokhoz. A kivágott fák helyére ősszel 145 gömbjuhar fát telepítenek.

Alapos szakértői vélemény készült el nemrégiben az utcában lévő 208 db fáról. Ezek az akácok legalább 60 évesek, öregek, betegek, korhadtak, és emiatt rendkívül balesetveszélyesek. A szakértő minden egyes fát egyedileg megvizsgált, véleményezése szerint sajnos 115 db fát ki kell vágnunk, közülük 40 db-ot azonnal. Ez a 40 db ugyanis komolyan veszélyeztették a járókelők, az autósok biztonságát.
 
Miért éjjel?
 
A Görgey utcában nem a föld alatt húzódnak a vezetékek, hanem a levegőben. A légvezetékek mellett a villamos árambiztosítása is fölső vezetékekből történik. A fák tehát nemcsak azért veszélyesek, mert letörhetnek az ágak, ezáltal megsértve a járókelőket, az autókat, hanem azért is, mert a felső ágak leszakíthatják a vezetékeket. Ahhoz, hogy a balesetveszélyes fákat kivágják, áramtalanítani kellett. A BKV természetesen nem járult hozzá, hogy a munkálatokat napközben végezzék, de ez érthető is: ha pár órán keresztül nem jár a 14-es és a 12-es villamos, az jelentős közlekedési fennakadást jelentett volna Újpestnek.
 
A kivágottak helyére több fa kerül
 
A Görgey utca fenntartója a főváros, a villamossínek és a megállók tulajdonosa a BKV. Az utca felújítását, amire régóta vár a kerület, nekik kellene elvégezniük. Tavaly a főváros ígéretet is tett a renoválásra, de sajnos ez nem történt meg. Ideális lett volna az a megoldás, hogy a fa-rehabilitáció mellett egy időben az utca is megszépüljön. Természetesen az utca nem marad fák nélkül. A 115 kivágásra kerülő fa helyett – pótolva a korábban kivágott, vagy elpusztult akácokat – 145 fát telepít ősszel az Önkormányzat: pár éven belül gömbjuharok díszítik majd a Görgey utcát.
 
 
Fasorok megújítására: 30 millió forint
 
Ahová lehet fát és virágot ültetünk, ezért a VirágVáros-program mellett az idei évben is folytatódik a fasor-rehabilitáció – tudtuk meg dr. Trippon Norbert alpolgármestertől. A fasorok megújítására 30 millió forintot különítettek el.
 
Az alpolgármester azt is elmondta, hogy tavaly közel 550 hárs, platán és gömbjuhar fát ültettek el Újpest utcáin, többek között a Megyeri úton, a Berda József, a Deák Ferenc és az Erkel Gyula utcákban. Hozzá tette az idei évben is folytatódik a fatelepítés, többek között a Görgey utcában, ahol 145 gömbjuhar fát ültetnek majd el.