Miért éppen Elvis!

  •  
  •  
  •  

Tarlós István főpolgármester néhány nappal ezelőtt vetette fel azt az ötletet, hogy Budapesten közteret nevezzenek el Elvis Presley-ről, a Rock’N’Roll királyáról, akit egyben díszpolgári címre is javasoltak. Kerületünk polgármestere, Wintermantel Zsolt is csatlakozott a támogatókhoz és személyesen állt élére annak a versenynek, amely a kerületek közt folyik azért, hogy az Elvisről elnevezendő közterület melyik városrészben legyen. Természetesen a cél az, hogy végül Újpesté legyen a megtiszteltetés. Online fórumokon, a nyomtatott sajtóban, de akár a sarki közértben is arról folyik azonban a vita, miért éppen Elvis? Íme a magyarázat.

Elvis Presley, milliók bálványa, a rock ‘n’ roll műfaj legkiemelkedőbb alakja, akit méltán nevez az utókor egyszerűen csak Király-nak, természetesen a magyar közönség számára is etalont jelentett a múltban és a jelenben is.

A 34 évvel ezelőtt, tragikus hirtelenséggel elhunyt popikon azonban ennél többet is jelent a magyar történelem számára. Kevesen tudják – bár reméljük, hogy épp a mostani kezdeményezésnek köszönhetően ez hamarosan megváltozik -, hogy Presley az 1956-os forradalom idején nyilvánosan is kiállt a magyarországi forradalmárok, a magyar nép és a forradalom utáni terror áldozatainak megsegítése érdekében.

1957 január 6-án, az akkoriban legnépszerűbb amerikai televíziós műsorban, az Ed Sullivan Show-ban, 35 millió amerikai figyelmét hívta fel a magyarországi eseményekre. A műsorban kifejezetten az 56-os hősöknek és áldozatoknak címezve énekelte el Peace in the Valley (Béke a völgyben) című slágerét. A Király azt kérte honfitársaitól, adományokkal segítsenek a magyarokon.

A felhívásnak köszönhetően 26 millió svájci frank értékben érkezett adomány hazánkba. A segélycsomagok élelmiszereket, mindennapi használati cikkeket tartalmaztak.

Az RTL Klub Fókusz című műsora készített összeállítást a sztár 56-os szerepéről, illetve a főpolgármester mostani kezdeményezéséről.
A riportból kiderül: nemcsak Budapest, de az ország számos egyéb települése is részesült az Elvis által indított akció segélycsomagjaiból.