Miért nem az UTE?

  •  
  •  
  •  

A Double Pass nevű belga cég átvizsgálta a hazánkban működő labdarúgó-akadémiákat, amelyekről jelentést készített és egy rangsort is összeállított, amit néhány hónappal ezelőtt nyilvánosságra is hozott. Ebben az UTE a nyolcadik helyen áll.

Ezt követően az Magyar Labdarúgó-szövetség is értékelte a helyzetet, majd a következő nyilatkozatot tette:
Az MLSZ a jelentéshez kapcsolódóan további döntéseket is hozott. Az egyik ilyen döntés értelmében a központi költségvetésből a kiemelt utánpótlásképzésre érkező forrásokat 100%-ban a jelentés eredménye alapján osztja fel a vizsgált szervezetek között, oly módon, hogy a Double Pass által vizsgált szempontokon belül kiemelt súlyt ad az ún. produktivitásnak. A produktivitás annak mérőszáma, hogy az adott utánpótlás-műhely hány tehetséges fiatalt nevelt fel, „termelt ki” felnőtt klubcsapatok, a korosztályos válogatott számára, akik potenciálisan akár kiemelt európai bajnokságokban folytathatják pályafutásukat.

Az objektívnek és mértékadónak tekintett Double Pass jelentés 8. helyén végzett UTE nem kapott kiemelt akadémiai minősítést, míg a Ferencváros, amelyet amúgy a 11. helyre rangsoroltak az átvilágítók, bekerült az elitbe. A logika szerint az Újpestnek kellene az elit akadémiák között szerepelnie.

Az üggyel kapcsolatban kérdést küldtünk az MLSZ-be: miért került a 8. UTE helyett a 11. helyezett Ferencváros a kiemelt kategóriába, az első nyolcba? Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó-szövetség kommunikációs igazgatója válaszolt.

– A Double Pass felmérése szükséges volt, és eredménye figyelemre méltó, de nem elégséges ahhoz, hogy a sorrendet meghatározza. Az UTE besorolásával kapcsolatban – folytatta Sipos Jenő – kiemelt probléma, hogy az újpesti utánpótlás-akadémiának nincs kapcsolata a felnőtt csapattal, ezért az akadémián képzett játékosok továbblépése nem garantálható.

Megjegyzés: A Double Pass vizsgálatának idején sem volt jobb a kapcsolat az egyesület és az ÚFC között, de ennek ellenére is a nyolcadik helyre rangsorolták az akadémiát.

Megtudtuk, hogy a Double Pass részére az UTE elkészítette a szükséges anyagot, de az Újpest FC oldaláról semmilyen jelentés nem került feltöltésre. Összefoglalva, az UTE-nak és az ÚFC-nek – szempontok: stratégia, struktúra és szakmaiság – együtt kellett volna megküldeni az anyagot, de a felnőtt csapat oldaláról ezt nem kellő alapossággal tették. (Egyes hírek szerint írásban nem is nyújtottak be semmit az ÚFC részéről.)

Információink szerint, az okok között található, hogy az ÚFC tulajdonosa, Roderick Duschatelet saját utánpótlásközpontot kezdett építgetni, és felmondta az UTE-val megkötött, évek óta tartó szerződést.

A kiemelt akadémiák sorrendje, zárójelben a Double Pass rangsorában elfoglalt helye:
Debreceni Labdarúgó Akadémia (1.),
Illés Akadémia (2.),
Magyar Futball Akadémia (3.),
Sándor Károly Labdarúgó Akadémia (4.),
Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia (5.),
Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (6.),
Vasas Kubala Akadémia (7.),
Ferencvárosi TC (11.).

Gergely Gábor