•  
  •  
  •  

Főnyeremény-e a nyeremény? Áldás vagy átok a lottóötös? Ezt feszegeti Spiró György darabja, a Prah, amelyet november 9-én játszik az Újpest Színház. A női főszereplővel, Dóka Andreával beszélgettünk.

– Sokan talán utolsó reményként tekintenek a lottóötösre.
– Kiderül az előadásból, hogy nem is olyan egyszerű helyzet ez. A darabbéli házaspár eleinte nyilván nagyon boldog, hogy megnyerte a lottóötöst, de aztán elkezdenek gondolkodni azon, mire is költsék a hatalmas összeget. Ez pedig nagyon mély sebeket tép fel bennük. Előjönnek elfojtott érzelmek, rég eltemetett problémák. A legérdekesebb kérdés már nem az, hogy mit csináljanak a pénzzel, hanem hogy együtt maradnak-e egyáltalán.

– Színészileg nehéz, hogy csak két szereplője van a darabnak?
– Csak egymásra támaszkodhatunk a partneremmel, Czvetkó Sándorral. Nem volt könnyű összeszoknunk, de szerintem a végére sikerült. Sokat zsörtölődtünk, olykor már-már veszekedtünk. Mint egy igazi házaspár.

– Könnyen azonosultál a szerepeddel?
– Nem, sőt, nagyon nehezen. Úgy éreztem, hogy nem az én szerepem, mert annyira más habitusú nő ez a feleség, mint én.

– De egy színésznek pont ez az izgalmas feladat, nem?
– Igen, sok mindent el kell tudnunk játszani. Nagyon izgalmas volt, de hatalmas kihívás. Sokat gyúrtam a fi gurát, amíg lett belőle valami. A férjem, Krizsik Alfonz (a darab rendezője – a szerk.) rengeteget segített. És próbáltam az életem szereplőiről mintát venni. Érdekes, hogy egy kicsit édesanyámat is utánoztam.

– Szerte az országban sikerrel játszszák a színházak Spiró darabját. Szerinted mitől ilyen sikeres?
– Minden családban vannak elfojtott problémák, ki nem beszélt sérelmek. Csak nem mindig kerülnek felszínre. Ez az érdekes ebben a darabban, hogy itt minden feltör.

– Amellett, hogy komoly kérdéseket feszeget a színmű, azért humora is van.
– Természetesen, méghozzá remek humora. Ezeken a tragikus helyzeteken lehet a legnagyobbakat mosolyogni. Tulajdonképpen magunkon kacagunk.

– Két előadást játszottatok eddig. Milyenek a visszajelzések?
– Csodálatosak. Nem is gondoltuk, hogy ekkorát fog ütni ez az előadás. Remélem, november 9-én is sokan megnézik majd. Szeretnénk minél többet játszani Újpesten, mert szerintem ezt minden újpestinek látnia kell.

JUHÁSZ MÁTYÁS