Minden harmadik magyar allergiás

  •  
  •  
  •  

A modern idők betegségének is nevezik, pedig számos feljegyzés található arról, hogy egyiptomi fáraók és ókori hadvezérek is szenvedtek valamiféle allergiától. Az Újpesti Szakorvosi Rendelő Tüdőgondozójának vezető főorvosát kérdeztük a kiváltó okokról, illetőleg a probléma kezelési módjairól.

Sokan úgy vélik, az immunrendszer gyengesége, mások szerint lelki okok is az allergia kialakulásához vezethetnek a környezeti ártalmakon kívül. Az allergia azonban egyfajta túlreagálás bizonyos külső tényezőkre – hangsúlyozza Dr. Bauknecht Éva vezető-főorvos.

–  Az allergia tulajdonképpen genetikailag meghatározott. Tehát az, hogy az allergiára való hajlam benne van-e génjeinkben, vagy nem, már a születésünk pillanatában eldől. Azonban, hogy kialakul-e valaha életünk során az allergiás betegség, ez nagyon sok, elsősorban környezeti tényezőtől függ-mondta el a doktornő.

Az allergia kialakulását és az utóbbi időben tapasztalható előfordulási gyakoriságának megnövekedését főleg az olyan civilizációs tényezők segítik elő, mint például a levegőszennyezés, vagy táplálkozási szokásaink megváltozása, de ide tartozik a stressz is, mint kiváltó faktor. 

A légúti allergiák közül a leggyakoribb az ún. allergiás szénanátha, melyben a felmérések szerint a magyarok 30%-a szenved hazánkban. A másik, kevésbé elterjedt allergiás légúti betegség az asztma, ami a lakosság 4%-t érinti.

– Magyarországon egyébként a legkritikusabb időszak augusztus második felétől szeptember, sőt sokszor még október hónapig is elhúzódik, amikor a parlagfű virágzik. Jelenleg –   a légúti pollenek szempontjából –, a fák virágporának van szezonja – tudtuk meg a főorvostól.

Szerencsére ma már mind az asztma, mind az allergia a jól kezelhető betegségek közé tartozik.

 (antosa)


Kényszerkaszálás, súlyos bírságok

A parlagfűszezon kezdetével a a hatóságok fokozottan ellenőrzik az esetlegesen fertőzött területeket. A hónap végére allergiavonal is megkezdi működését, amelyen lakossági bejelentéseket várnak a parlagfüves helyekről. Fontos tudni, hogy a parlagfű és egyéb allergén gyomnövények irtása a tulajdonos kötelességes és nagyon komoly pénzbüntetésre számíthat az, akinek a telkén, birtokán elszaporodik a parlagfű. Nem beszélve a kényszerkaszálás költségeiről, amelyet szintén a hanyag tulajdonosnak kell megtérítenie.