„Minden helyzetben ki kell állni azért, amiben hiszünk”

  •  
  •  
  •  

Csalódtam Trippon Norbertben, a bosszú vezérli, bár tehetséges politikus, emberként alkalmatlannak tartom, hogy az utódom legyen – mondta az Újpesti Naplónak adott interjújában Derce Tamás. A leköszönt újpesti polgármester azt is elmondta, ha a képviselő-testület úgy dönt, hogy méltónak tartja a Semsey Aladár Újpesti Életműdíjra, az ahhoz tartozó életjáradékból egy alapítványt hoz létre, amely a hátrányos helyzetű gyerekeket támogatja.

– Mikor értesült róla, hogy új díjat alapít az önkormányzat, amelyre elsőként Önt fogják felterjeszteni?
– A díjról január 6-án, Wintermantel Zsolt polgármester Újpest kiválóságainak tiszteletére tartott újévi köszöntésén értesültem, ahol ezt bejelentette.

– Mit érzett, mire gondolt, amikor értesült róla?

– Nem számítottam semmi ilyesmire, és bevallom, jól esett. Az is, hogy a jelenlévők, Újpest kiemelkedő személyiségei nagy tapssal fogadták a bejelentést. Bár nem gondoltam rá, de nem is ért hidegzuhanyként Trippon Norbert dühödt támadása. Úgy érzem, az újpestiek megbecsülése övezte a munkásságomat, nem szolgáltam rá erre az alantas és durva támadássorozatra.
De öntsünk tiszta vizet a pohárba! Egyértelmű, hogy mi áll a támadások hátterében. Személyes bosszú. Trippon Norbert így próbál bosszút állni azért, mert tavaly nyáron, a tűzijáték-baleset után megvontam a hatásköreit. Szerintem ez is azt mutatja, hogy nem való politikusnak. Régi motoros vagyok a pályán, sok mindent láttam már, tudom, hogy mi minden belefér a politikába. Beleférnek viták, konfliktusok, összecsattanások. Egy valami nem fér bele, a bosszú. Előbb-utóbb örökre leírja magát, akiről azt látják, hogy bosszúálló. Még a sajátjai között sem fogadják el.

– Többen fölvetették, hogy Ön tavaly nyáron váratlanul kezdte támogatni Wintermantel Zsoltot a polgármesteri szék elnyerésében. Mi volt ennek az oka?
– Ez legfeljebb annak lehetett váratlan, aki semmit sem tud az elmúlt húsz évről. Aki itt élt, tudja, hogy független polgármesterként mindig azt vallottam, nem érdekelnek a pártok, mindenkinek együtt kell dolgozni Újpestért. Ennek megfelelően mindig a pártpolitika fölötti összefogást hirdettem, sőt, erőltettem is, ha kellett, és ezt a húsz év alatt többnyire sikerült is megvalósítanom. Mindig azokkal volt vitám, akik veszélyeztették az összefogást. Az elmúlt 20 év túlnyomó részét meghatározó összefogásban a Fidesz ugyanúgy részt vett, mint több ciklusban az MSZP is. Hogy mást ne mondjak, Nagy István, aki fideszes politikus, minden ciklusban alpolgármester volt, és minden alkalommal én terjesztettem elő. Húsz éven át dolgoztunk együtt. Eközben éles vitáink is voltak. Szerintem így normális. Wintermantel Zsolttal is húsz éve ismerjük egymást. Volt egy komoly nézeteltérésünk 2006-ban, amin nehezen tettük túl magunkat. Mi is emberek vagyunk. De a józan ész és a városért érzett felelősség azt diktálta, hogy viszsza kell térnünk az együttműködés útjára, és amikor megtettük az első lépést, utána ez már nem is volt nehéz.

– Korábban úgy tűnt, Trippon Norberttel is jól megértik egymást. Nem így volt?

– Mint mondtam, engem a pártok nem érdekelnek. Pontosan fogalmazva, nekem sem mindegy, hogy milyen egy párt, mit képvisel, de számomra mindig evidens volt, hogy helyben a pártoknak és a pártpolitikának a helyi közösség céljait kell szolgálni, és ez a legfőbb szempont. Éppen ezért én minden fiatal politikust, akiről úgy éreztem, hogy tud és akar tenni Újpestért, támogattam és támogatni fogok a magam módján a jövőben is – pártállástól függetlenül. Trippon Norbertnek is ezért adtam bizalmat 2007-ben, amikor alpolgármesternek előterjesztettem. Egész egyszerűen arról van szó, hogy emberileg csalódtam benne. Ma is úgy vélem, hogy Trippon Norbert egy tehetséges politikus, de emberileg nem alkalmas polgármesternek. Nem elég ugyanis, ha valaki tehetséges, felelősséget is kell vállalni a tetteiért, és mindenek fölé kell helyezni az újpestiek érdekét. Nem lehet cserbenhagyni őket. Ebben Trippon Norbert gyengének bizonyult.
Azok után, hogy húsz évig vezettem a várost, kötelességemnek éreztem, hogy visszavonulásomkor megnevezzem, kit ajánlok utódomnak. A három lehetséges politikus közül azt neveztem meg, akit erre minden tekintetben alkalmasnak találtam – Wintermantel Zsoltot. Ezt így tartottam korrektnek az újpestiekkel szemben, akik bíztak bennem.

– Nem keserítik el a támadások?
– Nem, mert biztos vagyok benne, hogy az újpestiek nagy többsége is úgy érzi, városunk 170 éves történelméhez, de a jövőjéhez is méltatlan az a hangulatkeltés, amit a szocialisták pártpolitikai érdekekből az elmúlt napokban műveltek. Láthatóan nem értik egy igazi közösség működését, nem értik egy ilyen díj üzenetét. Ez a díj minden elemében nyilvános. A létrehozása, az odaítélése egyaránt a nyilvánosság előtt zajlik. Ezzel szemben úgy tűnik, hogy a mai szocialista politikusok csak a nokiás dobozok üzenetében hisznek, és minden mögött ezt keresik! De ettől ezt még nem szabad mércének tekintenünk, mert ez a szemlélet mindent megmételyez, tönkretesz. Így nem lehet élni. Én hiszek a tisztesség erejében, és abban, hogy mindig minden helyzetben ki kell állni azért, amiben hiszünk.

– Vannak, akik a díjjal egyetértenek, csak a vele járó életjáradékot kifogásolják. Ön jogosnak tartja?
– Én még semmilyen díjat nem kaptam, és így azzal járó anyagi elismerést sem. Amit kaptam, az méltatlan támadássorozat. Többek közt azért is méltatlan, mert meg se várták, hogy mit szólok az egészhez én. Talán lehetett volna mindenkiben annyi józan ész és intelligencia, hogy megvárják a testületi döntést, azt, hogy én miként fogok a dologhoz viszonyulni. Egy ilyen díj jelentősége éppen az, hogy nem egy személynek szól, hanem az egész közösségnek, a közösség büszkeségét, öntudatát erősíti. Erre való. Épp ezért, úgy vélem, aki egy ilyen díjat kap, annak a vele járó pénzt ennek megfelelően illő fölhasználni. Ez egy íratlan szabály, ha úgy tetszik.
Sok nehéz helyzetű családot ismerek, sok gyereket látok nap, mint nap Újpesten, akiknek a mai világban, válságos időkben nincs esélyük a fölemelkedésre. Ezért, ha a testület méltónak talál a kitüntetésre, a vele járó pénzből alapítvány fogok létrehozni hátrányos helyzetű újpesti gyerekek számára.   
–  U. N.

Tekintse meg az Újpesti Közéleti Televizió felvételét:
 

1. rész
 

2.rész