Minden korosztálynak fontos a mozgás

  •  
  •  
  •  

Újpest a legsportosabb város. Itt még az idősek is mozognak, már akinek van hozzá kedve és megfelelő a fizikai kondíciója. Ezt bizonyítja a Nyár utca 95 – 101. számú, tízemeletes panelház lakóközössége, akik több mint százan adták aláírásukat az Idősek Pihenőparkja megépítéséhez. A történet úgy állja meg a helyét, hogy az idősek kérvényezték a park létrehozását, és külön kívánságuk volt, hogy a fák árnyékától övezett zöld terület csak a pihenést szolgálja.

Az önkormányzat eredetileg játszóteret akart építeni ide, de a lakók meggyőzték Hladony Sándor képviselőt, jöjjön létre egy igazi testi-lelki felüdülést, aktív pihenést szolgáló hely a kórház mellett. Mivel a közelben volt három játszótér is, így a lakók azt kérték, legyen itt egy igazi közösségi tér, padokkal, virágokkal, madáretetővel. A park azóta hatalmas népszerűségnek örvend, pihenőparknak hívják, a számos fizikai aktivitást elősegítő eszközzel. Mindenkinek mást jelent a pihenés.

Mindannyian mások vagyunk. Fiatalok, idősek, nők, férfiak, sportosak, merengősek, olvasgatni, vagy éppen futni vágyók. Ennek a háznak a lakói kérték, jöjjön létre a park, hogy a könnyű nyári estéket, délutánokat, ne a lakásban töltsék, hanem a friss levegőn üldögélve, keresztrejtvényt fejtve, tornázva, vagy beszélgetve. A kérést a városvezetés és személyesen Rádi Attila alpolgármester is támogatta, érezze jól magát mindenki Újpesten, ne csak focipályák vagy kalandparkok épüljenek, prioritás volt az idősek közérzete is. A terület alkalmas volt a parkosításra, így lehetőség nyílt a nagy beruházások mellett egy igazán közkedvelt, aktív pihenésre szolgáló hely kialakítására. Az Idősek Pihenőparkja nagy sikert aratott, a bekerített zöld területen kényelmes padok és fitneszeszközök szolgálják a szabadba vágyó újpestieket.

Időskori testmozgás:
A rendszeres fizikai aktivitás és testedzés ellensúlyozza a szervezet képességeinek romlását, csökkenti a betegségek kockázatát, illetve ha valaki már beteg, segít a jobb életminőség elérésében, fokozza a teljesítőképességet. A testmozgás hatásai minden életkorban érvényesülnek, de szakemberek javaslata alapján, hatvan év felett kiemelt fontossággal kell kezelni a mozgást, mely segíthet a hanyatló képességek szinten tartásában és a megelőzésben. A rendszeres mozgás lassítja a szív teljesítőképességének csökkenését, és akár hat hónap alatt jelentősen javulhat a szív az addig fizikailag inaktív időseknél is, ha elkezdik a mozgást. Ezen kívül rengeteg jótékony hatást lehetne felsorolni, úgymint a csontritkulás megelőzését, izomerő megtartását, anyagcsere-javítást. Megelőzheti a magas vérnyomás kialakulását, csökkentheti a magas vérnyomást, javítja a tüdő állóképességét, növeli az önbizalmat.

Tanácsok a kezdéshez:
Elkezdeni sosem késő a sportolást, de nem árt időskorban figyelembe venni pár szempontot:
• Háziorvos véleményének kikérése.
• Lényeg a mozgás, nem a teljesítmény. Fő a fokozatosság.
• Gyalogolni, túrázni, sportos sétát tenni sportos öltözetben érdemes, jó cipőben.
• Fontos a bemelegítés.

VG