„Mindenik embernek a lelkében dal van…”

  •  
  •  
  •  

Babits Mihály versének, A második éneknek sokak által ismert és kedvelt részlete szolgált címül az Újpesti Babits Mihály Gimnázium zenés estjének, melyet az iskola fennállásának 30 éves évfordulója alkalmából rendeztünk meg még tavaly az iskola aulájában.

Az ilyen jellegű produkciók nem állnak távol tőlünk, szinte hagyománynak mondhatjuk őket, ugyanis az évek során több musical, illetve zenés darab bemutatóját tekinthették meg az érdeklődők, melyek tanáraink és a diákok segítségével jöttek létre. Öt évvel ezelőtt került megrendezésre a 25 év, 25 dal nevet viselő zenés estünk, a mostani eseményre pedig ennek folytatásaként tekinthetünk. A szervezés feladatát idén három tanárunk és egy öregdiák vállalták magukra –akiknek ezúton is köszönjük a sok munkát. Az előkészületek már szeptember végén elkezdődtek, megbeszélések folytak az est témájáról, ezután kiválasztottuk a konkrét dalokat és októbertől megkezdődtek a próbák. Általában heti egyszer próbáltunk valamelyik délután, az őszi szünetben és az est előtti napokban pedig hosszabban is gyakoroltunk. A produkciókban jelenlegi és volt diákok is részt vettek, így sokszor nem volt egyszerű az időpontokat egyeztetni, de a próbák nagyon jó hangulatban teltek, szívesen hallgattuk egymást, rengeteget nevettünk, igyekeztünk segíteni egymásnak és biztatni mindenkit.

Mese, musical és filmzene kategóriákból kerestünk olyan dalokat, melyek valamiért közel állnak hozzánk és a mindenki számára ismertek lehetnek. Felcsendültek például a Herkules, a Szépség és a Szörnyeteg dalai, hallhattunk részleteket a Forrest Gump és a Csinibaba zenéiből, a musicalek közül pedig nem maradhatott ki a Rómeó és Júlia, a Jézus Krisztus Szupersztár és a Valahol Európában sem.

Összesen 22 egyéni, illetve kis csoportos produkcióval és egy közös dallal álltunk színpadra. Hatalmas élmény volt, ami nem jöhetett volna létre tanáraink kitartó munkája és a rengeteg technikai segítség nélkül. Ezúton is köszönjük mindenkinek, aki a részese volt zenés estünknek nézőként, szervezőként, vagy akár fellépőként.

Machalik Regina és Poncsák Fanni
Újpesti Babits Mihály Gimnázium