Mindenképp megtartják az érettségiket és középiskolai felvételiket

  •  
  •  
  •  

A hónap végéig meghosszabbították a tantermen kívüli oktatási rendet, ám az érettségiket, illetve középiskolai felvételiket megtartják – mondta el Maruzsa Zoltán, az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján.  

Az EMMI államtitkára emlékeztetett: Nagy-Britanniában „hatalmas botrányok” követték az érettségi elhalasztását, mert káosz alakult ki a felsőoktatási felvételik körül. Úgy véli, Magyarországon is ez történne, ezért a kormány az érettségi vizsgák megtartása mellett foglal állást. Hasonló okokból döntöttek a középiskolai felvételik lefolytatásáról is. A vizsgák alkalmával ugyanakkor minden szükséges védőintézkedést meghoznak, és egy teremben legfeljebb 10 tanuló tartózkodhat – hangsúlyozta. A jelenlegi tervek szerint a májusi nyelvi és kompetencia mérések is a megszokott biztonsági előírások mellett lesznek megtartva.

Müller Cecília beszámolójában elhangzott: a járvány még közel sem ért véget, de csökken az aktív betegek száma, jelenleg mintegy 5 ezer embert ápolnak kórházban.

A tisztifőrorvos elmondta: az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezte, hogy egy Pfizer/BioNTech ampullából a hivatalos számnál több embert is beoltsanak, így ezt a módszert Magyarországon is alkalmazni fogják. Hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy egy páciens kisebb adagot kap, hanem arról, hogy kiderült: egy ampullába olyan mennyiségű hatóanyagot töltöttek, „akkora a ráhagyás”, hogy az eddigi öt helyett hat ember is beoltható vele.

Müller Cecília emlékeztetett: eddig 78 ezer főt oltottak be Magyarországon, jellemzően az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok lakói, dolgozói körében, a most megérkezett szállítmány pedig újabb 51 ezer ember oltását teszi lehetővé.

, , , , ,