Mindenki jól jár

  •  
  •  
  •  

Újpesten több helyen is dolgoznak közhasznú munkások. A zömében szakmunkásokból álló kisebb csapatok nemcsak megszépítik a várost, de tagjaik büszkék arra, hogy így nem segélyből, hanem munkájukból élhetnek meg.

A közhasznú munkások csapatai a napokban fejezték be a Mátyás téri focipálya kerítésének magasítását, a Szabadság parkban a kutyafuttató betonozását, az Ugró Gyula soron pedig a kerítést egészítik ki a decemberben átadott kutyafuttatónál. Munkájuk ezeknek az elvégzése után is lesz bőven, hiszen a rendőrség és az önkormányzat épületében is akad elég szépítenivaló.

Rácz Jenő (59) április 1-jétől, hat hónapra kapott napi nyolc órában munkát az önkormányzattól. Jelenleg éppen a rendőrség épületében fest. 

– Három szakmám is van, festő, kőműves és könnyűgépkezelő. Az építőiparban azonban ma nem könnyű elhelyezkedni, főként ennyi idősen – mondja. – Ezért nagyon hálás vagyok a polgármester úrnak, hogy már nem is először munkát és megélhetést ad nekem és családomnak. Higgye el, én nem az államra akarok támaszkodni, hanem a munkámból szeretnék megélni. Bármilyen munkát szívesen elvállalok, s az már csak hab a tortán, hogyha a szakmámban dolgozhatok.

Turi László (57) is április 1-jétől kapott munkát, hat hónapra, nyolc órában. Jelenleg Rácz úrral együtt ő is a rendőrség épületében fest.

– Jenővel együtt újra hívtak bennünket, hogy van munka. Ez elismerés számomra, hogy az előző két turnusban jól végeztük a munkánkat – állítja. – Két szakmám is van: gépi forgácsolásról és kőművesmesterségről is van papírom, de az építőiparban nincs olyan, amihez ne értenék. Sajnos elhelyezkedni nekem sem sikerül. A volt kollégák többsége már nyugdíjas, vagy abbahagyta a munkát. Bármilyen munkát elvállalok én is, csak ne segélyből kelljen élnem. A mostani foglalatosságnak pedig kimondottan örülök, hiszen az építőiparban dolgozhatok, amiben az egész életemet töltöttem.

NG