Mindent ellenőriztek a Pesti úti idősotthonban, de nem találtak szabálytalanságot

  •  
  •  
  •  

Szombaton a kerületi tisztiorvosi szolgálat 14:30 és 18 óra között „lecsapó” ellenőrzést hajtott végre a Pesti Úti Idősek Otthonában – adja hírül a fővárosi koronavírus információs portál.  A célja az volt, hogy megállapítsák, hogy a dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos által azonnali intézkedésként elrendelt szabályok megvalósításra, végrehajtásra kerültek-e.

Karácsony Gergely április 3-án jelentette be, hogy a Pesti úti idősotthon öt lakója elkapta a koronavírus-fertőzést, és további 13 lakó kórházba került a fertőzésre utaló tünetekkel. A főváros ezt követően saját forrásból 200 tesztet végzett el az intézményben lakók és dolgozók körében. Az otthonban a vasárnapi adatok szerint összesen 198 igazolt koronavírus-fertőzöttet találtak, nyolcan meghaltak.

Müller Cecília országos tisztifőorvos április 9-én közölte, hogy több mit száz koronavírussal fertőzött lakó van a Pesti úti Idősek Otthonában. A szakember az operatív törzs tájékoztatóján a főváros, mint fenntartó felelősségét hangsúlyozta a XVII. kerületi intézmény kapcsán.

A most nyilvánosságra hozott dokumentum szerint azonban az intézmény vezetése már három nappal korábban, április 6-án jelezte a fenntartó Fővárosi Önkormányzatnak, az Operatív Törzsnek és Fővárosi Kormányhivatalnak, hogy sem megfelelő orvosi ellátás, sem egyéni védőeszköz nem áll rendelkezésükre.

A jegyzőkönyv szerint a fenntartó „azonnali intézkedésként” 2800 sebészi maszkot, 2000 gumikesztyűt, valamint 40 liter fertőtlenítőt biztosított az idősotthonnak. Megjegyzik, hogy a  fenntartó anyagi forrást is biztosított a további egyéni védőfelszerelések beszerzésére. Hozzáteszik: a Fővárosi Kormányhivatal is biztosított 10 darab sebészi maszkot, 500 kesztyűt és további 40 liter fertőtlenítőt. Emellett civil szervezetek és magánszemélyek is támogatták az otthont.

Az ellenőrök megállapították azt is, hogy az intézmény rendelkezik intézkedési tervvel a koronavírus esetére, valamint a dolgozók már március 30-án kaptak oktatást a vírussal kapcsolatban. A jegyzőkönyv szerint az intézmény valamennyi dolgozója visel egyéni védőeszközt.

A jegyzőkönyvbe rögzítik, hogy az ellenőrzés során jogsértést nem tártak fel.

“Nem engedek abból a hitemből, hogy a rágalmak és hazugságok ellen a tények és a valóság a legjobb ellenszer” – írja a dokumentum kapcsán vasárnapi Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint a dokumentum azt bizonyítja, hogy “az idősotthonok mindenben a jogszabályoknak megfelelően működnek”. Hozzáteszi: “nagyszerű, áldozatos munkát végeznek az idősotthonokban dolgozók, miközben meg kell küzdeniük az egészségügyi és szociális szféra évtizedes magára hagyottságából fakadó gondokkal, például a munkaerőhiánnyal”.

“Nem fogom hagyni, hogy mindazok, akik a járvány elleni védekezés helyett politikai leszámolásba kezdtek, lebecsüljék a dolgozóink erőfeszítéseit és áldozatvállalását” – szögezi le Karácsony Gergely.

, , ,