Mindig figyeljünk a szén-monoxidra!

  •  
  •  
  •  

Nyáron is fennáll a szén-monoxid mérgezés kockázata – figyelmeztet közleményében és lát el hasznos tanácsokkal a Fővárosi Kéményseprőipari Kft (FŐKÉTÜSZ).

A háztartások többségében nyáron is használatban vannak a gázkazánok, gázüzemű átfolyós vízmelegítők, hiszen a legtöbb helyen ezek segítségével biztosítják a meleg vizet. A nyári melegben fokozottan fennáll a veszély, hogy az égéstermék a kémény csökkenő huzatértéke miatt visszaáramlik, ami mérgezést okozhat.
Emiatt fokozottan figyelni kell a megfelelő levegő-utánpótlás biztosítására. Jól hőszigetelő, fokozott légzárású nyílászárók esetében mindenképpen gondoskodni kell megfelelően méretezett légbeeresztőről is, emellett a rendszeres szellőztetés elengedhetetlen. Érdemes még a tüzelőberendezés használatát lehetőleg a reggeli és esti órákra korlátozni, amikor az égéstermék hőmérséklete és a kinti levegő hőfoka között nagyobb a különbség, a kéményből jobban kiáramlik az égéstermék.

Visszaáramláshoz vezethet még a karbantartatlan gázkészülék, és azok a háztartási eszközök, amelyek működésük közben megváltoztathatják a lakásban uralkodó nyomásviszonyokat. Jellemzően ilyen készülékek a konyhai szagelszívók, a ventilátorok, de extrém esetben akár egy szárítós mosógép is veszélyforrás lehet. Ezeket a készülékeket nem szabad a tüzelőberendezéssel együttesen használni. Az óvintézkedések mellett célszerű a fogyasztóvédelmi hatóság által megfelelőnek minősített szén-monoxid riasztót felszerelni.

További információk: www.kemenysepro.hu