„Mindig újpesti maradok”

  •  
  •  
  •  

A londoni nyári olimpia óta nincs olyan újpesti, aki ne tudná, ki is Dombi Rudolf. A kajakozó pályafutásának első ötkarikás szereplése alkalmával máris aranyérmet nyert. Persze a diadal nem tartozott a meglepetés kategóriába, hiszen a bajnok korábban is meghatározó egyénisége volt a magyar illetve a nemzetközi kajak-kenu sportnak.

Dombi Rudolf tősgyökeres újpestinek vallja magát. Az Izzó-lakótelepen élt a családjával, a Szűcs Sándor Általános Iskola egy kőhajításnyira volt az otthonától. Nyolc évig koptatta a suli padjait és ma is szívesen jár ide vissza.
Rudi életében kevés a véletlen. Tehát az sem meglepő, hogy összetalálkozott Szilárdi Katalinnal – szintén a telepen lakott – aki levitte a Dunára az örökmozgó, jó alakú srácot és beültette a kajakba. Azóta is együtt dolgoznak. Az eredmények ismeretében, fantasztikus munkát végeznek, hiszen némi lapátolással senkiből sem válhat olimpiai bajnok.  
Újpest, mint „A legsportosabb város” büszke cím tulajdonosa sem feledkezett meg a bajnokról.  Az olimpiát követően a képviselő-testület egyhangúan döntött arról, hogy Dombi Rudolf kerüljön be a kerület aranykönyvébe és Újpest díszpolgárává választotta őt.
–          Bevallom, meglepett, hogy ennyire becsülik az eredményeinket – nyilatkozta az Újpesti Naplónak a ceremónia után. – Komolyan mondom, ritkán örültem elismerésnek jobban, mint az Újpest díszpolgára kitüntető címnek. Kicsit meg is hatódtam, amikor a polgármester úrtól átvettem, hiszen akkor szembesültem azzal, hogy milyen fantasztikus társaságba kerültem.
Dombi Rudolfot az élet, a sport, a sors elsodorta a negyedik kerültből.  Az olimpiai bajnok így vall erről: – Ott születtem, ott voltam bölcsődés és óvodás. Ott jártam iskolába és természetesen Újpesten ültem először kajakba. Szerelmem a Duna és a város. Ez így is marad, amíg csak élek. Ráadásul, mindig hazatérek, a szüleim ma is újpestiek. Tehát: csak Újpest, mindig Újpest!
Gergely Gábor