Miniszteri elismerés a Babits gimnáziumnak

  •  
  •  
  •  

Hagyományosan novemberben rendezik meg a Babits-napokat, a költőről elnevezett újpesti gimnáziumban. Ezúttal is így történt, azonban a mostani esemény több okból különleges: 25 éves lett az intézmény, és miniszteri elismerés is érkezett. A színes programsorozat központi rendezvénye november 25-ére, péntekre esett.

A programok már november közepén megkezdődtek, az általános iskolások tanulmányi versenyével. November 22-én, a tanárok és a diákok képviselői megkoszorúzták Babits Mihály és Tanner Ilona sírját a Kerepesi temetőben. Néhány napja kiállítás nyílt az iskola emeleti helyiségében, amely végigköveti a költő életét. Egy másik kiállítás pedig a gimnázium elmúlt huszonöt évét dokumentálta. A harmadik tárlat, a Babitsból indult festőművészek alkotásait mutatta be. Ezt Bányai Alfonz szobrász, az iskola egykori rajztanára ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Vers- és prózamondó versenyt is tartottak.

November 25-én egymást érték az események. Reggel nyolckor Babits arcai címmel kezdődtek előadások a tantermekben, illetve az étkezdében. Fél kilenckor Szellem és Válság címmel Margittai Gábor, az ismert Babits-kutató tartott előadást. Ugyancsak ekkor kezdődött az általános iskolásoknak szóló, Babits Mihály: A második ének című mesedrámájának bemutatója, melyet aztán később a nagyoknak megismételtek, de erről majd később.

Tíz óra után néhány perccel lépett az aula színpadára dr. Molnár Szabolcs alpolgármester, aki nem jött üres kézzel: elismerő oklevelet hozott, melyet Réthelyi Miklós, nemzeti erőforrás miniszter írt alá, a felterjesztő az önkormányzat volt.
-A Babits gimnázium elmúlt huszonöt éve nehézségekkel teli, ugyanakkor sok eredményt hozó időszak volt, amely összekapcsolódott jelenkori történelmünk egyik jelentős változásával, ami még nagyobb terhet rótt az iskola diákjaira, tanárai – mondta az alpolgármester. – Az elvégzett munka érezhetően, mérhetően hozzájárult Újpest közösségének szellemi fejlődéséhez, diákjai magasabb szintű képzéséhez. 

A miniszteri elismerő oklevelet dr. Kövesdi István, a gimnázium igazgatója vette át, és köszönte meg.
Ezután következett a már említett Babits-mű, A második ének színpadi változata, melyet a Bodó Anna tanárnő vezette színjátszó kör tagjai adtak elő. Magas színvonalú előadást láthatott a közönség, pedig ezt a mesejátékot, gyönyörű sorai ellenére sem egyszerű színpadra vinni; komoly felkészültséget igényel a rímbe szedett, mély gondolatok átadása. A puritán színpadkép, az egyszerű jelmezek tökéletesen illettek a darabhoz, miként a színészválasztás is értő kezekre vall. A szereplők kellő empátiával közelítettek a jellemek megformálásához, úgyhogy jogos volt a vastaps. Bodó Anna és színjátszói felfejtették a Babits-titkot.
Ebéd után a színpadot újra elfoglalták a diákok, mindenki bemutathatta tudását: énekelhetett, szavalhatott, gitározhatott.
Késő délután adták át a Babits-díjat, mely elismerést minden évben a kollektíva titkos szavazással ítéli oda. Az idei nyertes Molnár Sándor matematika-fizika szakos tanár lett, aki 25. évét kezdte meg a gimnáziumban.
A Babits-nap az iskola jelenlegi dolgozóinak és az alapítók találkozójával zárult.

Huszonöt év
A Babits Mihály Gimnázium, 1986. augusztus 30-án nyitotta meg kapuit, és már akkor is fontosnak tartották az idegen nyelv oktatását. Először 1991-ben indítottak nyolcosztályos képzést. Alapítóként vesznek részt az European School Network hálózat munkájában, s jelenleg finn, holland, német és portugál iskolával egy Európai Uniós projekten dolgoznak. Az iskola eredményei önmagukért beszélnek: az elmúlt években végzett kompetencia-méréseken az eredményeik az országos átlag felett voltak, valamennyi korosztályban.

Ádám Tamás