Mintha naponta lezuhanna egy repülő

  •  
  •  
  •  

Az Ifjúkori tragédiákhoz vezető út és a megelőzés lehetőségei címmel tartott előadást április 13-án, pénteken este, az Újpesti Polgár Centrumban dr. Balázs Judit orvos, gyermekpszichiáter. A Közművelődési Kör tagjai megdöbbentő adatokkal ismerkedhettek meg.

Dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót az előadónak. Az ELTE PPK tanszékvezető docense újpesti gyökerekkel rendelkezik, hiszen a szülei itt éltek, és ő maga is a városban nevelkedett. S hogy felidéződjék a régi hangulat, a kivetítőn bejátszotta az 1973-as Újpesti Dózsa – Juventus labdarúgó mérkőzés egyik jelenetét. Mert az édesapja nagy szurkoló hírében állt.

Ezután szomorúbb dolgok következtek, az öngyilkosság került terítékre. Dr. Balázs Judit alapos ismerője a témának, kutatásai hozzájárultak ahhoz, hogy pontosabb adatokhoz jussunk, és hogy valamennyire megértsük a mozgatórugókat, a hátteret. Európában naponta több mint négyszáz ember vet véget önkezűleg az életének, mintha egy nagyobb repülő minden nap lezuhanna. Sajnos hazánkban is elkeserítő a statisztika, noha az első helyről a második helyre kerültünk: 2010-ben 2492-en lettek öngyilkosok. Az okok szerteágazóak, így befolyással lehet a cselekményre az alkohol a drog, a szakítás, a betegség, és számos egyéb hatás. Viszont az egyértelműen kijelenthető, hogy az öngyilkosok 90 százalékánál pszichiátriai zavar fedezhető fel.

Dr. Balázs Judit a közelmúltban részt vett egy uniós kutatásban, amely budapesti középiskolákra fókuszált. Még nem dolgoztak fel minden adatot, de az már kiderült, hogy a diákok több mint hét százaléka foglalkozott már az öngyilkosság gondolatával. Bár külföldön még magasabb az arány, ez a szám is mellbevágó. Van tehát dolguk a szakembereknek, a tanároknak, a családoknak. Természetesen a szakember beszélt a megelőzés fontosságáról, a lehetséges terápiáról is.

Az előadás után dr. Hollósi Antal faggatta az előadót, majd a közönség soraiból is jó néhány kérdés elhangzott. Végezetül dr. Kőrös András, a Közművelődési Kör ügyvivője árnyújtott egy virágcsokrot a vendégnek, és a közönség soraiban ülő édesanyjának.

Á.T.