Modern védőnői központ

  •  
  •  
  •  

A két esztendeje elköltözött gyermekfogászat egykori helyiségével bővült a Galopp utcai Védőnői Szolgálat a napokban. Az új részlegben a megszokott foglalkozásokon – a Baba-Mama Klubon, a szülésre felkészítő, illetve a babamasszázs-tanfolyamon vagy a védőnői fogadóórákon – a korábbiaknál lényegesen jobb körülmények fogadják a káposztásmegyeri anyukákat.

– Márciustól új helyiséggel bővült a Galopp utcai Védőnői Szolgálat, amely a gyermekorvosi rendelő melletti, korábbi gyermekfogászat immár két éve megüresedett, felújított rendelőjét is megkapta.

Januárban kezdődött meg a helyiség renoválása, átalakítása a védőnők igénye szerint, ésnemrégiben zárult. A korszerűsítésnek köszönhetően egy modern védőnői központot sikerült kialakítani,olyat, amellyel kevés védőnői szolgálat rendelkezik – tudtuk meg Nagy István alpolgármestertől.

– Orvosi tanácsadás mellett eddig is működöttvédőnői konzultáció, igaz, kisebb helyen, a gyermekorvosirendelő előkészítőjében és a várandósszobában. Ez erősen behatárolta a lehetőségeinket, hiszen az apró helyiségben sokszor párhuzamosan folyt az orvosi és a védőnői tanácsadás – mondja Kramlikné Hezler Ágnes védőnő.

Hozzáteszi: az új védőnői tanácsadóban ezek az akadályok elhárultak. Ezentúl itt tarthatjuk a Baba-Mama Klub foglalkozásait, a szülésre felkészítő, illetve a babamasszázs-tanfolyamot, valamint a védőnői fogadóórákat, amelyeken ingyenesen vehetnek részt az anyukák.

Mint megtudtuk, a védőnők heti várandós-, csecsemő-, kisgyermek- és nővédelmi tanácsadása mellett továbbra is kéthetente lesz Baba-Mama Klub. Olyan kérdéseket járnak körbe, mint a szoptatástkiegészítő hozzátáplálás, a szobatisztaságra nevelés, bölcsődébe, óvodába készülés. A résztvevők egy nagy játszószőnyegre telepedve hallgatják az előadót, miközben az apróságok gondtalanul játszhatnak körülöttük. A szülésre felkészítő négyalkalmas kurzust heti két órában látogathatják a kismamák, a babamasszázs-tanfolyamon pedig négy hétenkeresztül heti egy órában vehetnek részt. 

– Nagyon örülünk a szépen felújított, új helyiségeknek. Eddig is gyakran jártunk ide, de a korábbinál sokkal tágasabb, kellemesebb körülmények miatt ezentúl még gyakrabban jövünk majd – mondja egy mosolygós anyuka. Hozzáteszi: külön örülnek annak, hogy a különböző felméréseken, így a hallás-, látás-,színlátásvizsgálaton ezentúl nyugodt, intim körülmények között vehetnek részt, úgy, hogy lehetőleg egyszerre csak egy kisgyerek-anyukatartózkodjon a helyiségben, mint az orvosi rendelőben.

G.R.