Mohamed Aida szeme előtt a riói olimpia lebeg

  •  
  •  
  •  

Mohamed Aida 17 évesen egy felnőtt-világbajnoki ezüstéremmel robbant be a nemzetközi vívóelitbe. Európa-bajnoki címmel és világbajnoki helyezésekkel tűzdelt felnőttkarrierje csodálatra méltó. Május 11-én adott életet második gyermekének. Leila 51 centivel és 3120 grammal jött a világra, de ami ennél sportszempontból sokkal izgalmasabb, Aida indulni akart a júliusi világbajnokságon.

 - A versenynaptárban eredetileg augusztusban szerepelt a világbajnokság, és úgy terveztem, azon már ott leszek – mondta a kétgyermekes anyuka. – Ám a nemzetközi szövetség egy hónappal előbbre hozta a versenyt, és így már kevés volt az idő a felkészülésre. De sebaj, azóta is lejárok a terembe iskolázni mesteremmel, Solti Antallal, és a vívást is elkezdem már.

A szülést követően embert próbáló feladat viszszatérni az élsportba. Ennek ellenére a vívás történetében ez nem egyedi. Az olasz Valentina Vezzali 2005-ben első fi ának, Pietrónak a születése után négy hónappal nyert egyéni aranyat Lipcsében, míg bő két hónappal második fi ának, Andreának a világrahozatalát követően éppen Budapesten lett tavaly csapatvilágbajnok. De magyar példával is szolgálhatunk, hiszen a párbajtőröző Nagy Tímea olimpiai bajnoki címet nyert gyermekének születése után.

Az UTE vívója versenyen is indult már, Ausztriában például egy kisebb felmérőről győztesen tért haza. Aida nem tagadja, egyelőre nehéz megszervezni a napjait, de a sok segítségnek köszönhetően alakulóban van az új életritmusa.

– Édesanyám nélkül nem tudnám megoldani, hogy eljussak az edzésekre és a versenyekre. Férjem, aki kanadai állampolgár, jelenleg még a tengerentúlon dolgozik, de néhány hónap múlva már Magyarországon lesz, és akkor egyszerűbbé válik az életem. Mohamed Aida éremgyűjteményéből már csak egy olimpiai medál hiányzik, s ezt a riói játékokon szeretné megszerezni.

– Mindent egy lapra tettem fel, mert az olimpiai indulás lebeg a szemem előtt. Tudom, nehéz, rögös út előtt állok, de szeretem a kihívásokat. Mivel Rióban nem rendeznek csapatversenyt, ezért egyéniben kell kiharcolnom az indulás jogát. A világranglistán kell olyan helyen állnom a kvalifi kációs versenyeket követően, hogy biztosan a zsebemben érezhessem a brazíliai repülőjegyet. A mezőnyt ismerve, nincs könnyű dolgom, de ha csak rajtam múlik, ott leszek az olimpián.

(gergely)