Mosolygó virágok

  •  
  •  
  •  

Az önkormányzat a kerület köztereinek szépítése érdekében növényakciót hirdetett, amely találkozott a lakosság elképzeléseivel. Sok magánszemély, társasház, lakóközösség jelezte igényét, végül tizenötezer növény talált gazdára.

Az igények felmérése után megtörtént a növények beszerzése, és november 15-én elkezdődött a szétosztás. Három napon át, folyamatosan érkeztek a polgárok a Káposztásmegyeren lévő Újpesti Városgondnokság Kft. telephelyére, ahol rengeteg növény várt sorsára: a kissé csípős, bár napsugár hintette időben mosolyogtak a tuják, rózsák, árvácskák. És mosolyogtak az emberek is, hiszen szebb lesz majd a környezetük.

– Örülök a lehetőségnek, hogy a házunk előtti területet szebbé tehetjük – mondta lapunknak Ádám Orsolya, aki a Külső Szilágyi út egyik négyemeletes épületében lakik. – Egyedül jöttem, a lakóközösség biztos örül majd a virágoknak, hiszen szebb lesz a zöld területünk. Gondnokként és magánemberként jöttem, úgyhogy kettős szerepben vagyok jelen. Csodának számítanak a november közepén virágozó árvácskák, ami azért azt is előre vetíti: nem biztos, hogy sokáig bírják majd. Igaz, tavasszal újra nyílnak.
Egyre csak jöttek az emberek, és válogattak a növények között. Volt, aki a helyszínen döbbent rá: mást is kérhetett volna, mert nem gondolta, hogy ilyen bőséges a választék.

– Több évtizede élek a Lakkozó utcában, ha szabadidőm engedi, lemegyek a házunk elé és gyomlálgatom a kertet – mesélte Balogh Emese. –  Úgy döntöttünk, olyan növényeket választunk, amelyek nem túl sok gondozást igényelnek, mert rohanó világunkban bizony kevés a szabadidő. Előbb rózsára gondoltam, de végül a szívem a lila orgonához húzott. Remek ötletnek tartom az önkormányzat akcióját, de arra azért az ellenőrzésre felhívnám a figyelmet, mert mindannyiunk érdeke, hogy valóban jó helyre kerüljenek a virágok, bokrok.

Az akció november 16-án zárult, az újpestiek elültették a növényeket, s szebb lett a környeztük.

Kép és szöveg: Ádám T.


Tizenötezer növény talált gazdára
A növényakciót a kerület közterületeinek szépítése érdekében hirdette meg Újpest Önkormányzata. A helyi médiában, az önkormányzati weboldalon megjelent felhívásra 215 pályázat érkezett. A pályázók között 15 000 növényt osztottak ki, többségében cserjéket, évelő virágokat. Örvendetes, hogy társasházak is nagy számban jelentkeztek, főként az előkertek szépítését vállalva. A lakótelepeken, a sűrűn beépített városrészben, a közterületeken található növények szerepe különösen  fontos. A virágokat elsősorban az Újpesti Városgondnokság Kft. Galopp utcai telephelyén vették át a pályázók, néhány esetben, a rászorulók számára, házhoz vitték a növényeket.