Mosómaci érkezett az Állatszigetre

  •  
  •  
  •  

Egy albertirsai gombatermesztő pincéjében találtak rá arra a mosómedvére, amely mától a Rex Kutyaotthon Alapítvány vendégszeretetét élvezi a káposztásmegyeri Állatszigeten.

Megtalálója a Budapesti Állatkertet értesítette szokatlan vendégéről, akit sikerült ideiglenesen egy ketrecbe zárnia.

Az eredetileg Dél-Amerikában élő mosómedve Magyarországon nem őshonos, invazív fajnak számít, hiszen rendkívül agresszíven szerzi meg és védi területét, kiszorítva onnan és veszélyeztetve a hazai fajokat, megélhetésüket. Néhány példányt értékes bundája miatt tenyésztési céllal hoztak be – közülük pár elszabadult. Mivel jól bírja az itteni éghajlatot és szaporodásra is képes ebben a közegben, ezért jelenléte nem kívánatos. Bár nem támad emberre, a külsőre „aranyos” állat nem adja könnyen a bőrét. Ahhoz, hogy befoghassák, fúvócsővel kellett elaltatni. A kényes feladatot Verőczey Tamás, a Budapesti Állatkert állategészségügyi technikusa és Fekete Gabriella állatápoló végezte el, akik annak idején az Újpestre tévedt vaddisznót is ártalmatlanná tették.

A mosómedvét az Újpesti Állatvédelmi Járőrszolgálat vezetője, Pataki Gábor szállította az Állatszigetre, ahol mától 14 napra karanténba kerül. A veszettségi és egyéb vizsgálatok eredménye után – ha egészséges – ivartalanítják, és valamelyik hazai állatpark fogadhatja be, mondta Kállay Rita, a Rex Kutyaotthon Alapítvány ügyvezetője. Ha nem sikerül gazdát találni neki, akkor az Állatsziget egzotikus lakóinak sorát bővíti majd, mint a nemrég odaköltöztetett páva is.