Mottójuk ma is: hagyomány és korszerű műveltség

  •  
  •  
  •  

A Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium idén ünnepli gimnáziummá válásának 10. évfordulóját. Az évforduló alkalmából az egész tanévben programok, megemlékezések váltják november 15-én emléktábla- és zászlótartó-avatásra került sor az intézményben, és a diákok megkoszorúzták a városalapító-névadó Újpest központjában álló szobrát.

A napfényes, meleg őszi délutánon az iskola apraja-nagyja kivonult az udvarra, hogy ott emlékezzenek meg névadójukról, gróf Károlyi Istvánról. Az eseményen részt vett gróf Károlyi László felesége, Erzsébet asszony is. Az avatáson a kórus 1848-as forradalmi dalokat adott elő, majd elszavalták Illyés Gyula Haza a magasban című versét.

Hirmann László igazgató köszöntötte a megjelenteket, és megemlékezett az elmúlt tíz évről, az “alapokról”, az egykori Erzsébet Utcai Általános Iskoláról is, melyből létrejött a gimnázium. Ars poeticájuk ma is ugyanaz: hagyomány és korszerű műveltség.

Ezt követően koszorút helyeztek el a Károlyi-emléktáblánál. A Károlyi-huszárezredet idéző viseletben érkező Veresegyházi Katonai Hagyományőrző Egyesület lovas kíséretével átvonultak az ünneplők a városalapító gróf szobrához.

Rövid megemlékezést követően az önkormányzat képviseletében Rádi Attila alpolgármester, továbbá Erzsébet asszony és a diákok elhelyezték koszorúikat.

– K. J.