Működésre és fejlesztésre

  •  
  •  
  •  

Dr. Trippon Norbert, Újpest alpolgármesterének javaslatára még februárban döntött úgy a képviselő-testület, hogy 30 millió forintos támogatási alapot hoz létre az újpesti háziorvosi ellátás feltételeinek javítása céljából. Azóta az újpesti háziorvosokkal egyeztetve kidolgozták a Rendelet-tervezetet, melyre a legutóbbi képviselő-testületi ülésen a képviselők igent mondtak.

A Rendelet szerint, a háziorvosok – kérésüknek megfelelően – a támogatás összegének egy részét működési kiadásokra használhatják. Ugyanakkor az Önkormányzat számára az is fontos volt, hogy a támogatásból olyan, az ellátást szolgáló eszközök is beszerzésre kerüljenek, melyek a betegellátás színvonalát javítják, ezért a támogatás legalább 50%-át eszközök beszerzésére kell fordítani.
A 30 millió forint pályázat útján kerül szétosztásra, melyre összesen 68 családi- és gyermekorvos pályázhat. Ez átlagosan közel 450 000 forintos támogatást jelent praxisonként. Ilyen mértékű támogatás nem volt még soha a kerületben, ezért az orvosok nagyon nagy örömmel fogadták a megsegítés hírét.
Dr. Besze Tibor ortopéd és traumatológus szakorvos kérdésünkre elmondta, hogy nagyon örül ő is, a kollégák és a betegek is az új gyermek-szakorvosi rendelő, amely amellett, hogy szép és tágas, megfelelő felszereltséggel is rendelkezik. – Szerencsére a gyermekrendelő alapítványa is hozzá tudott járulni a berendezéshez, ha apróságokkal is – mondta Besze doktor úr. – A függönyöket, a szemetest, néhány kiegészítőt az alapítvány finanszírozott. A nagyobb hely, a tágasabb várók kifejezetten szépek szemre is, ami kihat a néha feszült várakozás oldására is. A vizsgálatok szempontjából is praktikusabb az új kialakítás, hiszen a rendelő részeként egy másik helyiségben közvetlenül elérhető a gipszelő, ahol a babákat lehet vetkőztetni, míg a másik szobában másik babát vizsgálok. Ha például az egyik helyiségben egy fiú öltözik, a másikba behívhatok egy lányt.
Tegyük hozzá, a vizsgálandó személynek is megnyugtatóbb ha egy tágas, szép rendelőbe lép be, márpedig a cél az, hogy a vizsgálat ideje alatt is jól érezzék magukat a betegek.  
Bényeiné Horváth Margit kislányával érkezett a Görgey Artúr utcai gyermekrendelőbe. Őt is tapasztalatairól kérdeztük: – Most vagyok itt először, eddig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében éltünk – kezdi az anyuka kérdésünkre adott válaszát. – Jó és szép az új hely, nagyon tetszik a tágas rendelő, az orvosok is nagyon kedvesek velünk. Ortopédiai rendelésre jöttünk, mert a kislányomnak fáj a térde. Reggel érkeztünk, továbbmentünk a röntgenre, most pedig vissza, hogy kiértékelje a doktor úr a felvételt. Röntgenre átmentünk a másik épületbe, de az nincs így felújítva, ide jó bejönni. A gyerekek tudnak kicsit játszani, az anyukák könnyedén közlekednek babakocsival is, ha éppen pici babát hoznak.