Müller Cecília: Mindegyik vakcina hatásos, ne válogassunk!

  •  
  •  
  •  

Az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília arról beszélt, hogy mindenkinek érdemes teszteltetnie magát, mert a számok egyre aggasztóbbak, a vakcinák között pedig nem érdemes válogatni, mert mindegyik hatásos és megbízható.

Csaknem 3 ezer körül van már a napi új fertőzöttek száma, több mint 88 ezer pozitív eset van, ami mindenkit óvatosságra kell intsen – mondta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília arra is felhívta a figyelmet, hogy a szűrőbuszoknál folyamatosan lehet teszteltetni, aki teheti, és úgy érzi, az tegye meg a maga és mások biztonsága érdekében.

Hozzátette: Magyarországon már 378 főnél mutatták ki a brit vírusvariánst, 34 ember pedig a koronavírus egyéb mutációit kapta el. Müller Cecília azt mondta, ennek járványügyi szempontból nincs nagy jelentősége, mégis óvatosnak kell lenni, mert a brit variáns már közösségi fertőzésnek indult.

“Minden védőoltás, ami Magyarországon van, az hatásos a brit variáns ellen is”

– jelentette ki a tisztifőorvos. Véleménye szerint a most következő két hét nagyon fontos, mert több vakcinát be fognak adni, mint amennyit eddig összesen beadtak.

“Ne válogassanak a vakcinák között, mindegyik hatásos”

– húzta alá Müller Cecília, aki arról is beszélt, hogy a kínai vakcinával már a héten olthatnak, 18 év felett bárkinek adható.

Tipikus oltási reakciók előfordulhatnak, de fertőzést, vagy megbetegedést nem okoz, a szakemberek abban bíznak, hogy magasabb és hosszabb tartó védelmet biztosít.

“Előnye az, hogy jelentős, erős immunválaszt vált ki, a magyar fejlesztésű vakcinát is ezzel a technológiával tervezik elkészíteni”

– fogalmazott az országos tisztifőorvos.

, , , ,