Multikulti varázszene

  •  
  •  
  •  

Nem tartott sokáig hozzászokni az angol időjáráshoz a Besh O Drom zenészeinek, akik a közönség legnagyobb örömére Angliában koncerteztek nemrégiben.
Indulásuk előtt, május végi magyarországi koncertjeik alkalmával is kijutott nekik bőven az égi áldásból. Csütörtök este még Budapesten, a Petőfi-híd lábánál lévő szórakozóhelyen koncerteztek, másnap este mintegy 1700 kilométerrel távolabb, Anglia leghosszabb homokos tengerpartjával rendelkező városában, Bournemouth-ban léptek fel. Az időjárás is kegyes volt hozzájuk, ha nem is volt szikrázó napsütés, de az eső elkerülte őket. No persze amint elhagyták a várost, az ég is sírni kezdett, szakadó eső jelezte, elmentek a varázszenészek.

A helyi magyarok között futótűzként terjedt a hír még hetekkel a fellépés előtt: magyar zenekar érkezik a városba. Aki tudott, szabad estét kért a munkahelyén, hogy ott lehessen az eseményen. Az csak később derült ki, hogy nem sokkal éjfél előtt kezd csak a Besh O Drom, addig előzenekarok szórakoztatnak. Ám ez sem adott okot csüggedésre, a lelkes magyarok kivárták az otthonról érkezett zenészek színpadra lépését. És lám, érdemes volt várni, hiszen az amúgy is extrém berendezéssel bíró Winchester bárban amint a húrok közé csaptak a zenészek, az ember lánya máris egy balkáni-kelet-európai kis falu utcabálján érezte magát. Valóban varázslatos volt.
Barcza Gergő, a zenekar frontembere a hajnalba nyúló koncert után elmondta, hogy remekül érezték magukat, a koncert is nagyon jó volt. Sajnos magából a városból sokat nem láttak, mivel késő délután érkeztek, a beállás előtt egy gyors alvásra volt idejük, másnap pedig már indultak is tovább Londonba.
Arról faggattuk Barcza Gergőt, lát-e valami különbséget abban, ahogy Németországban, Ausztráliában, vagy éppen Angliában fogadják a zenekart. Meglátása szerint alapvetően nincs különbség. – Lényegében mindig ugyanaz történik, elkezdenek táncolni az emberek. Azt szoktuk csupán kíváncsian figyelni, hogy mennyi idő után és milyen módon oldódik fel a közönség. – mondta Gergő – Itt, Bournemouth-ban láthatóan ezzel nem volt semmi probléma. Az első néhány ütem után máris beindult a közönség.
És tényleg. A híres-hírhedt angol hidegvér maximum negyven másodpercig tartotta vissza a zömében angol közönséget a tánctól. Néhány szám után már mezítláb ropták a leglelkesebbek az első sorban. Lengyelek, csehek, angolok,  magyarok és ki tudja még hányféle nemzetiség együtt adták át magukat a Besh O Drom által teremtett varázslatos világ vonzásának.
Megfigyelhető, hogy a magyarok szinte kiéhezve várják, hogy egy-egy hazai zenekar játsszon nekik, távol a hazától. Nektek mi a tapasztalatotok ezzel kapcsolatosan? -Nagyon tetszik nekem ez a jelenség, hogy akárhol lépünk fel a világban, megjelennek a helyi magyarok – jelzi Barcza Gergő – És nem a tősgyökeres helyiek, a kivándoroltak, hanem a fiatalok, akik épp az adott országban tanulnak, dolgoznak. Jó látni, hogy szinte nincs a világnak olyan pontja, ahol ne találkoznánk egy-két jó értelemben kalandor magyarral. 
Bournemouth-t London, Skócia és a híresen szép Bath városa követi majd a fellépések sorában, június második napján pedig már ismét a hazai közönség élvezheti a nagybetűs világzenét produkáló zenekar koncertjét. A sok fellépés alapján úgy tűnik, a gazdasági válság már a múlté, a koncertek száma szerencsére nem csökken, folyamatosan, és világszerte igény mutatkozik a színvonalas szórakoztatásra. Nem véletlen, hogy Bakáts Tibor Settenkedő a minap rádióműsorában éppen a Besh O Drom zenekart hozta fel példának, amikor a kulturált szórakozásról, szórakoztatásról elmélkedett.
Van-e még olyan hely, ahol nem voltatok, de vágytok oda? Talán az ázsiai helyszínek maradtak ki? – kérdeztük Gergőt a koncerthelyszínek sorát látva. – Igen, Ázsiában nem sok helyen jártunk, az Egyesült Államok is teljesen kimaradt, bár az amerikai kontinensen jártunk már, koncerteztünk Mexikóban, volt Kanadában óriásturnénk. A világ nagyobbik felén már jártunk, megnéztük azokat a helyeket is, ahova szeretnénk visszamenni.
S hogy lesz-e új lemez? – Készülget az ötödik lemez. Hosszú idő után végre elkezdtük az előkészületeket, de nagyon lassan, óvatosan készítjük. – ad helyzetjelentést Gergő – Egyrészt nehéz ötödik lemezt csinálni, hogy az jobb legyen, mint az összes eddigi, másrészt szerencsés helyzetben vagyunk, mert sok a koncert, így időnk sem nagyon akad a lemezzel foglalkozni. Talán majd ősszel jobban tudunk a lemezkészítésre koncentrálni.
Köszönjük, hogy Bournemouthban is részünk lehetett egy estére ebben az összetéveszthetetlen, ismerős népzenei alapokra épülő, szívet-lelket melengető muzsikában.
 Tutor Kata

Bournemouth, Anglia