Munkába állnak a digitális röntgengépek

  •  
  •  
  •  

Napokon belül megkezdi működését az első új röntgengép az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézetben. A hagyományos, régi technológiát önkormányzati fi nanszírozással digitálisra cserélik le az intézményben.

Várhatóan október második felében kezdi meg működését az önkormányzati erőből vásárolt első felvételi berendezés, amelyet többnyire tüdőszűrésre kíván használni a szakrendelő. Ezt további hasonló felvételi, majd egy átvilágító berendezés beüzemelése követi november végéig, amelyek komplett informatikai rendszerre épülnek. A rendelőintézet vezetése szerint a technikai átállás, a betanulás időszakában adódhatnak nehézségek, de azután lényegesen lerövidül majd a várakozási idő.

A rendelőintézet felújításának részeként most jutott el odáig a munka, hogy hamarosan megkezdhessék működésüket az új röntgengépek az SZTK képalkotó diagnosztikai részlegén. A hagyományos, lapfi lmes technológiát a korszerű digitális váltja majd. Ennek előnye a korábbihoz képest az, hogy sokkal gyorsabban elkészül, és jobb képminőséget ad, mint a régi fi lm, a digitális technikának köszönhetően pedig egyszerűen, rövidebb idő alatt továbbítható a rendelőintézeten belül a vizsgálatot kérő szakorvoshoz. A Magyar Radiológiai Társaság szerint jelenleg ez a legkorszerűbbnek ítélt eljárás.

G. R.