Múzeumi sétától a kalandparkig

  •  
  •  
  •  

Közel száz nehéz sorsú gyerek töltött el egy felejthetetlen napot szombaton Gyöngyösön az újpesti önkormányzat segítségével. Az iskolások a Mátra Múzeum látnivalói után a Gyöngyösi Állatkert kisebb-nagyobb lakóival ismerkedtek, majd a kalandparkban kiadós bobozással zárták a napot.

A kora reggel az Ady Endre Művelődési Ház parkolójából kigördülő két autóbusz azt a mintegy száz nehezebb sorsú újpesti családból érkező iskolást szállította, akik a hideg, de napfényesnek ígérkező napon az újpesti önkormányzat támogatásával ellátogattak Gyöngyösre.

A gyöngyösi Mátra Múzeumban indult a program. A környék történetét bemutató kiállítás komoly sikert aratott a gyerekek körében. Volt, aki a csodálatos ásványokban gyönyörködött, akadt, aki a különböző ősállatok maradványait bámulta, vagy éppen a békésen pihenő élő hüllőket fényképezte.

– Nagyon érdekes volt a múzeum, nekem a mamutcsontok tetszettek legjobban. Soha nem láttam még ilyen hatalmas csontokat – mesélte lelkesen Dorina, a Homoktövis Általános Iskola hatodikosa, a Mátra Múzeumot rejtő Orczy parkban sétálva. 

Ebéd után a csapat a Gyöngyösi Állatkert felé vette az irányt. Szerencsés időpontban érkeztek, hiszen éppen a nyár végén született négy kisoroszlán etetése folyt. A lelkesen cumizó, pufók oroszlánkölykök lenyűgözték az újpesti gyerekeket. Az iskolások körbejárták és megnézték a többi ismert és kevésbé ismert állatot, szemrevételezték a gazdag baromfiudvart és a többi házi- és vadállatot is.

– Nagyon jól éreztem magam az állatkertben – mondta a séta végeztével Mónika. – Nekem a nyuszisimogató tetszett a legjobban, de aranyosak voltak a lovak és a deguk is. Kisoroszlánt pedig soha nem láttam ilyen közelről – tette hozzá.

A verőfényes délután a gyöngyösi kalandparkban folytatódott. A legtöbb gyerek életében először itt próbálhatta ki a bobot. A mátrai hideg sem vette el a kedvüket, sokaknak annyira tetszett a móka, hogy többször egymás után végigmentek a pályán. 

– Finom volt az ebéd, és nagyon klasszak a programok. A bobozás volt a legizgalmasabb! Szerintem ez volt életem legjobb napja– mondta csillogó szemmel Kira, akivel már a nyári, fonyódi Erzsébet-táborban is találkoztunk.

Hazafelé csak úgy zengett a busz a gyerekektől, ahogy kacagtak és mesélték az élményeiket egymásnak. Estére fáradtan, de megannyi élménnyel érkeztek vissza Újpestre.

G.R.