Nagy az érdeklődés a családi ihletésű könyv iránt

  •  
  •  
  •  

A szeptemberi tanévnyitóra mesekönyv megjelenését támogatta az újpesti székhelyű Kossuth Kiadónál Újpest Önkormányzata. A Mesélő házak című albummal minden újpesti első osztályost meglepett az önkormányzat az iskolakezdés örömére. Igazán különleges könyv, helytörténeti mesekönyv született, amely iránt továbbra is nagy az érdeklődés. Olyannyira, hogy a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium Károlyi Galériájában éppen a napokban nyílt meg az a kiállítás, amely január 10-ig tekinthető meg Somos Zsuzsa képzőművész pasztell rajzaiból.

800×600

A kötet alkotói újpesti lokálpatrióták: Somos Zsuzsa, számos mese–és foglalkoztató gyermekkönyv szerzője és rajzolója, valamint a meséket író több kötet és rádiójáték szerzője: Kovács Zoltán Vilmos, nyugalmazott ügyvéd.

 

A könyv bevezető szövegét jegyző Wintermantel Zsolt a gyermekek és a szülőket közös olvasásra hívja. Mert  „A gyermeki képzelet szemüvegén át a felnőtt is észreveszi, hogy Újpest a csodás históriák városa! Varázslatos hely, ahol a mesék megelevenednek” „ A csilingelő villamos messze viszi a jó hírt: íme egy település s egy olyan közösség, amelynek tagjai nemcsak álmodni mernek, hanem készek arra, hogy meg is valósítsák álmaikat.”–fogalmaz Újpest polgármestere.

A könyv terve sem mindennapi körülmények között született.  Az igaz történetek, családi ihletésű emlékek albumba foglalásának vágya közel egy éve vált elhatározássá Somos Zsuzsa képzőművész retrospektív tárlata láttán.

Somos Zsuzsa belső késztetése, hogy folyamatosan dokumentáljon, emléket állítson és megörökítse a múltat. A meghatóan szép alkotások minden színűkkel Újpestet idézték. A kiállító teremben a rajzos meséiből, vagy a mesés rajzokból megelevenedett a művész és sokan mások gyermekkora. A diófa, az ugráló kötél, a Clarisseum a déli harangszó idején, a Brunovszky vendéglő, a Városháza és egy sor helyi nevezetesség. Olyanok, amelyek ma is láthatók, s olyanok is, amelyek már örökre elvesztek, csak emlékezetünkben élnek.  A rajzok albumba kívánkoztak és ezekből merített ihletet Kovács Zoltán Vilmos, aki az érzéseket mesébe foglalta. A házakhoz kötődő történetek mesék váltak. Amelyben a valóságos múltról mesélő szereplők, Namana és Napata, Tündér Viola, Rongyvitéz, Kiscsillag és Bence kedves történetekkel válnak idegenvezetővé. Segítve ezzel a tudás birodalmába, így Újpest történetébe bebocsáttatást nyerő kisdiákokat.   

A könyvet 13 nevezetességre utaló rajzos térkép egészíti ki.

A kisiskolásoknak készített különleges könyv– Somos Zsuzsa által dedikálva –megvásárolható a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnáziumban a kiállítás nyitva tartási ideje alatt. Kapható továbbá az Újpesti Ajándékboltban és az Újpesti Helytörténeti Gyűjteményben.

–B. K.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;}