Nagy István: Meseország mindenkié?

  •  
  •  
  •  

A Fidesz úgy gondolja, NEM. Éppen azért kitart amellett, hogy az újpesti óvodákba és bölcsődékbe nem kerülhetnek olyan „érzékenyítő” tartalmak, amelyek “nyíltan vagy sunyin”, de beleszólhatnak a kicsik egészséges szellemi, lelki fejlődésébe. Nagy István, a IV. kerületi Fidesz frakcióvezetőjének álláspontja.

Az újpesti képviselő-testület október végén a Fidesz-frakció kérésére vette napirendre, hogy az újpesti óvodákban és bölcsődékben szabad-e szexuális vagy ideológiai tartalmú mesékkel a kisgyermekek szellemi, lelki fejlődését, éppen kialakuló identitását megzavarni vagy befolyásolni. A képviselő-csoport azt szerette volna, „tiltsák meg az azonos neműek közti szexuális és házassági kapcsolatot népszerűsítő, illetve pozitív példaként beállító kiadványok, így különösen a „Meseország mindenkié – Mesék a másságról és a Vagánybagoly és a harmadik á – avagy mindenki lehet más című könyvek használatát az Újpesti Önkormányzat által fenntartott óvodákban és bölcsődékben.” A várost irányító szivárványkoalíció képviselői végül – a név szerinti szavazást nem vállalva – azt javasolták, a kérdésben a szülők, a szülői fórumok és közösségek döntsenek, amit a Fidesz is megszavazott, hiszen a módosítás lényegében megegyezett előterjesztése indoklásával.

Világok harca

Az elmúlt hetekben heves vitákat váltott ki a Meseország mindenkié címet viselő „mesekönyv”. Vannak, akik az LMBT-közösségek provokációjának tartják, mások a gyermekek másság iránti érzékenyítésének hiánypótló eszközét látják benne. Utóbbiak közé tartozik az újpesti bölcsődei ellátást is irányító Kanász-Nagy Máté népjóléti alpolgármester, aki az LMP társelnökeként korábban egy sajtótájékoztatón arról beszélt: a kerület bölcsődéiben és óvodáiban a demokrácia és a nevelői munka szabadságának jegyében a nevelőkre és óvodapedagógusokra bízzák, milyen mesét mondanak a kicsiknek. A Fidesz-frakció emiatt a nyilatkozat miatt vitte a kérdést a képviselő-testület elé, álláspontja szerint ugyanis kizárólag a szülő(k), nem pedig a nevelő vagy az óvodapedagógus döntheti el, milyen korban, ki és milyen mesét olvas fel a gyermekének.

A királyfi és a herceg egymásba szeret…

Hogy megértsük, miért kell a képviselő-testületnek egyértelműen állást foglalnia, elég a kötet egyik történetét megismerni. A Házasodik a királyfi című verses „mese” főhőse egy nőtlen királyfi, aki anyja, az öreg „királyasszony” unszolására kénytelen feleséget keresni. A palotába hívják az összes hercegkisasszonyt, ám a szerző nem fest róluk – azaz a nőkről(!) – hízelgő képet. Így talán nem is meglepő, hogy a királyfinak egyikőjük sem tetszik. Az utolsó jelöltet azonban a fivére is elkíséri a „castingra”, és láss csodát: a királyfi és a herceg egymásba szeret. Hetedhét országra szóló lakodalmat csapnak, és „…az örök szerelmet zengi most a legszentebb oltár”. (Utóbbi strófa sem tetszhet mindenkinek, hiszen a keresztények számára az oltár és az egy férfi-egy nő közti házasság valóban szent, szerencsére azonban olyanról sem hallottunk még, hogy keresztény templomban meleg párokat adnak össze).

Átgondolt terv

A könyvben hat-hét, az előbbihez hasonló érzékenyítő „mese” van, a Fidesz-frakció ezért fenntartja: a kiadvány nem lehet része az újpesti bölcsődei gondozásnak és óvodai nevelésnek! Kanász-Nagy Mátéval ellentétben úgy gondoljuk, semmi nem engedheti, hogy szexuális vagy ideológiai tartalmú „mesékkel” megzavarják, befolyásolják a bölcsődés vagy óvodás korú gyermekek szellemi, lelki fejlődését, kialakuló identitását. Ez a könyv pedig alkalmas erre. Bár a „mesekönyv” megjelenésében sokan provokációt látnak, szerintünk nem az, hanem egy átgondolt terv része, az „érzékenyítés” célja pedig, hogy már a következő szinttel barátkozzunk. Senki nem gondolhatja ugyanis, hogy a melegjogok képviselőinek (a „mesekönyvet” kiadó Labrisz Leszbikus Egyesület, Emberi Jogok Nevelő Hálózata és a többi homoszexuális jogokért küzdő szervezet) érzékenyítésnek álcázott nyomulásának és ennek a könyvnek nem lesz folytatása. (Hollandiában már rég megjelent a Házasodik a királyfi folytatása King & King & Family címmel, amelyben a két királyfi gyermeket fogad örökbe, és így alkotnak egy családot.) Senki ne gondolja, hogy az Európai Unió előbb-utóbb nem próbálja meg a demokratikus jogállamiság feltételévé tenni az azonos neműek házasságának törvényesítését, amely majd a gyermekek örökbefogadásának lehetőségét is lehetővé teszi!

Örök értékek

A Fidesz mindig is a többezer éves értékek – az élet, a családok és a férfi-nő közti házasság – mellett állt ki. Ezért az újpesti önkormányzatban is csak olyan intézkedéseket támogat, amelyek a hagyományos keresztény, európai és magyar kultúrába tartoznak, mert csak ennek van jövője az öreg kontinensen és a Kárpát-medencében. Ahogy eddig, ezek után sem fogunk olyan ügy mellé állni, amely nyíltan vagy csendben, alattomos eszközökkel erőlteti a homoszexuálisok házasságát, az ilyen párok gyermekek örökbefogadása iránti igényét és a kisgyermekek erre való „érzékenyítését”, az ilyen jellegű tartalmak terjesztését. Számunkra a gyermek egészséges fejlődése a legfontosabb érték!

Nagy István frakcióvezető, IV. kerületi Fidesz

, ,