Nagy múltú városrész

  •  
  •  
  •  

Újpest 7. számú választókerületének képviselője Bartók Béla, az önkormányzat Gazdasági és Pénzügyi Bizottságának elnöke, aki már a beszélgetés elején úgy fogalmaz: kedvező változások történtek területén, sőt, arra is találhatunk példát, hogy egy lakóközösség vállalkozott a társasház megújítására.

– Hogyan jellemezné a választókerületét?

– A hagyományok, valamint az újdonságok együttélését tapasztaljuk Újpest ezen részén. Területem a régi Újpest Baross utca mentén elhelyezkedő része, családi házas és cégek, vállalatok, irodák által „lakott” területe, amelyhez a Perényi Zsigmond utcai és az Izzó lakótelep egy része is csatlakozik. A választókerület olyan nagy múltú városrészeket is magában foglal, mint az Attila utca vagy a Váci út.

– Milyen fejlesztések, eredmények valósultak meg a választókerületében?

– A nálunk megvalósított fejlesztések valamennyi korosztályt érintik, és mindenkinek kedvezőek. Sőt a választókerületben arra is találhatunk példát, mire képes önerőből egy közösség, ha elhatároz valamit. Az egyik legelső megvalósított fejlesztés a Fóti úton létesített kerékpársáv volt. Az egészséges életmód, a mozgás szeretete minden korosztálynak fontos a legsportosabb városban, ugyanakkor az sem elhanyagolható, hogy megteremtsük a két keréken való biztonságos közlekedés lehetőségét. A Fóti út erre kiváló példa. A folytatás a közeli Tarzan™ parki parkoló és az intézményeknél elhelyezett kerékpárparkolók sokasága volt. A sportot nem lehet elég fi atalon elkezdeni, ezért kapott műfüves pályát a Vörösmarty Tagóvoda, amelyet az anyaintézmény, az Ambrus Óvoda csoportjaival közösen használnak.

Az iskolások és a felnőttek biztonságát szolgálja a Baross utca és a Langlet Waldemár utca kereszteződésénél létesített átkelő. Az Újpesti Párbeszéd visszajelzései alapján kicserélték az aszfaltburkolatot a Perényi Zsigmond utcában, amivel nemcsak a közlekedő-, hanem a parkolófelületeket is rendbe tették, ezenfelül az úttest új szegélyt kapott, megfi atalítva a négyemeletes házak közötti területet is. Ebben a választókerületben az itt élők azt is megmutatták, mire képes az összefogás ereje: a Bródy Imre utcában lévő négyemeletes társasházat a lakók önerőből újíttatták fel. Úgy vélem, hogy a Megyeri Úti Általános Iskola felújítása sok környékbeli, az orvosi rendelők megújítása pedig valamennyi újpesti érdekét szolgálja. Lényegesnek tartom, hogy az önkormányzat támogatásával korszerűsödött az amúgy fővárosi fenntartású Baross utcai idősotthon, és a Baross utcában működik a biopiac is.

– Mivel szeretné folytatni a következő ciklusban?

– Járda- és útjavítások várnak a területemre, és a térfigyelő kamerákból is jut ide. Szeretnénk a házi gondozórendszer kiszélesítését az idősek számára.

U. N.