Friss, porcukros, törékeny. Valamelyiknek puhább a tésztája, de amelyik igazi vékonytésztás, arra vigyázni kell. Óvatosan kell enni, ne essen szét. Szerintem az a jó, ha erős, sűrű masszával töltött, de mindenki máshogyan szereti. Nincs két ugyanolyan rétes. Két ugyanolyan nagymama sincs.
Kevés ember van, akinek a rétesről ne a nosztalgia, a hagyomány és a nagymama jutna eszébe. Erről beszélgetünk Papp Ferencnével, a Lebstück Mária utca 40. alatt található Rétesbolt tulajdonosával. Mielőtt átvette a boltot, több mint tíz éve, rétest árult itt egy néni. A néni elment, a bolt üresen maradt
két évig. Jött az új tulajdonos, aki elmeséli, nem is tudott volna mást árulni a boltban, a vevők még két év után is a rétest keresték.
„A mai napig megkérdezik, hogy ugyanaz a néni készíti-e a rétest, mint aki régen” – meséli Papp Ferencné, Célike, aki szintén a mai napig emlékszik a régi rétesízre. A bolt nyitásakor megfogadta, hogy ugyanazt a minőséget fogja garantálni a vevőknek, mint amit az előző tulajdonostól megszoktak. Túrós,
mákos és a meggyes. Ezek a slágerek. Ezekből fogy a legtöbb, a visszajáró vendégek sokszor rendelésre kérik, és azonnal jönnek érte, amint elkészült. Viszik haza, hétvégén az ebéd mellé, délutánra, vendégeknek, kórházba
betegeknek. Olyan vevő is van, aki külföldre szállítja a rétest tőlük, így Franciaországban és Németországban is akadnak családok, akik rendszeresen esznek újpesti házi rétest, Célikétől. „A nagymama receptjén kívül, amit én is féltve őrzök, a megújulás is nagyon fontos” – mondja a tulajdonos, s hozzáteszi: „Itt minden saját recept alapján készül, sokáig kísérletezünk, hogy rátaláljunk
a tökéletes rétes-kombinációra.” A sima túróson kívül nagyon megy még a kapros, az őszibarackos, az ananászos, a meggyes-mákos és a rizses rétes is. Megkérdezem, milyen eredetű a neve, minek a rövidítése a Célike, soha nem hallottam még eddig, hogy valakit így hívtak volna. Céleszta, mondja, ez egy latin eredetű név, az orgonán van egy ilyen síp. „Az édesapám zongoraművész, tőle kaptam a nevem” – meséli. A tradíció mellett az újítás is fontos.
V. G.