Nagyobb épületbe költözik, bővül a Szent Anna Katolikus Óvoda

  •  
  •  
  •  

Korábban kötött ingatlan használati szerződést módosító okiratot írt alá november 18-án délután a Városházán Wintermantel Zsolt és Süllei László, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye érseki általános helynöke. A megállapodás nyomán arra kap lehetőséget a Szent Anna Katolikus Óvoda, hogy a jövő tanévet az önkormányzat segítségével egy nagyobb és korszerű épületben kezdhesse. A megállapodás aláírásán jelen volt Sergőné Egedi Katalin óvodavezető, valamint Pályi László, az Újpest-Kertvárosi Plébánia templom plébánosa, Újpest díszpolgára.

Wintermantel Zsolt, valamint az óvodát fenntartó főegyházmegye képviseletében érkező Süllei László érseki általános helynök egyaránt kiemelkedő jelentőségű eseményként értékelte a szerződés létrejöttét és aláírását.

 A működését az önkormányzat által biztosított épületben 2002-ben megkezdő Szent Anna Katolikus Óvoda fenntartója, a Főegyházmegye ugyanis eredetileg   2052. augusztusáig használhatta volna a Liszt Ferenc utcai  épületet. Ám az óvoda kinőtte helyiségeit. Olyannyira, hogy a Liszt Ferenc utcai két óvodás csoport ugyan bővült további két csoporttal, ők csak a Tanoda téri iskolaépületben kaphattak helyet. A kényszerűségből tagóvodával kiegészült  intézmény  csoportjai egymástól nagy távolságra kerültek.

Nemrégiben a képviselő-testület az óvodások érdekeit szem előtt tartva, arról döntött, hogy hozzájárul tulajdonában lévő ingatlanok cseréjéhez. A pénteken  aláírt szerződés  értelmében a Liszt Ferenc utcai óvodaépület ismét az önkormányzat használatába kerül, míg a Szent Anna Katolikus Óvodának  az Erzsébet utca 30. szám alatti ingatlanát adja át. A JMK ovi szomszédságában lévő egykori bölcsőde épületet 49 évre veheti használatba a Szent Anna Katolikus Óvoda, azaz fenntartója, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye.

Újpest polgármestere az aláírást követően kiemelte: a szeptemberi tanévet a szerződés értelmében már új helyén kezdheti az óvoda. Nincs már akadálya az előkészítő munkának, a különféle engedélyek, hivatalos iratok beszerzésének. Az ingatlan területén az önkormányzat megfelelő nagyságú zöld területet is biztosított a kicsiknek. Örvendetesnek nevezte, hogy amióta értesültek a szülők arról, hogy nagyobb épületbe költözhetnek a gyerekek, még inkább megnőtt az érdeklődés a katolikus óvoda iránt.

Sergőné Egedi Katalin óvodavezetőtől megtudtuk: az önkormányzat nagyvonalú gesztusát követően az óvoda bővíti férőhelyét. A jelenlegi négy csoporttal szemben szeptemberben már hat csoporttal tervezik a tanévkezdést, ideális körülmények között.

Süllei László érseki általános helynök zárszóként arról beszélt: nagy jelentőségű döntésként értékeli Újpest Önkormányzatának segítségét, partnerségét. Az idő bebizonyította az egyházi intézmények közösségteremtő erejét, s hogy az egyház, továbbá a fenntartásukban lévő intézmények, nem ellenségei, hanem színesítői az oktató-nevelő munkának. 

B. K