Nagyobb épületbe költözött a katolikus óvoda

  •  
  •  
  •  

Újpest Önkormányzata és a hívek támogatásával nagyobb épületbe költözhetett a Szent Anna Katolikus Óvoda. Az új épületet, ünnepélyes külsőségek közepette, augusztus 24-én adták át. A ceremónián Erdő Péter bíboros, prímás felszentelte az Erzsébet utca 30 szám alatti gyermekbarát intézményt.

2002-ben kezdte meg működését, az önkormányzat által biztosított épületben a Szent Anna nevét viselő óvoda. A Liszt Ferenc utcai ingatlant 2052-ig használhatta volna az oktatási intézményt fenntartó Esztergom-Budapesti Főegyházmegye. Azonban az óvoda idővel kinőtte épületeit. Így két ovis csoportnak már csupán a Tanoda téri iskola épületben jutott hely. Az áldatlan helyzet orvoslására, a képviselő-testület döntése nyomán, tavaly novemberben ingatlan használati szerződést módosító okiratot írt alá a városházán Wintermantel Zsolt és Süllei László,az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye érseki általános helynöke. E megállapodásnak köszönhetően került sor augusztus 24-én az egykori Erzsébet útcai bölcsőde, mostanra felújított épületének átadására.

Az ünnepségen elsőként felszólaló dr. Pesti Imre kormánymegbízott Bólyai János szavait idézte: „a semmiből alkottam új világot”, majd kifejtette, Újpesten csaknem a semmiből, egy új teremtéssel született a Szent Anna Óvoda. „Jó választás, hogy Jézus nagyanyjának nevét viseli az intézmény, hiszen a nagyszülők elengedhetetlenül fontos szerepet játszanak a gyermekek nevelésében” – mondta Pesti Imre.

Hölvényi György, egyházügyi államtitkár kifejtette: ritka eset, amikor kisgyermekek messziről járnak be egy óvodában, miközben a gyerekek hiánya miatt oktatási intézmények kényszerülnek bezárni kapuikat.

Wintermantel Zsolt, mintegy folytatva az államtitkár gondolatmenetét leszögezte: Újpest egy jó hely, s ezt most mindenki megtapasztalhatja. „Pályi László atya nélkül helyi egyházi oktatási intézmény nem jöhetett volna létre, amiért a plébános úr, tavaly Újpest díszpolgárainak sorába léphetett” – fogalmazott a polgármester.

Az épület felszentelése és hivatalos átadása előtt a legkisebbek kedveskedtek zenés műsorukkal minden megjelentnek.

Erdő Péter, bíboros, prímás, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye érseke, a katolikus püspöki kar elnöke az avatóünnepségen úgy fogalmazott: „mindig és mindenhol Isten segítségét kell kérnünk”. Miután megáldotta az óvodát, annak fontosságát hangsúlyozva megjegyezte, az intézmény és az egyház csupán segíti a szülőket abban, hogy Isten igéje szerint nevelhessék gyermekeiket.

„Hála Istennek, mivel évről évre egyre több a gyerek, éreztük, hogy szükségünk lesz egy nagyobb épületre” – kezdte beszédét a Szent Anna katolikus Óvoda vezetője, Sergőné Egedi Katalin, majd minden érintettnek megköszönte a segítségét. Végezetül átadta a szót Pályi László atyának.

Az Újpest Kertvárosi Szent István plébaniatemplom plébánosa hálát adott a jóistennek, hogy ottlehetett az óvoda születésénél csakúgy, mint a mostani örömteli eseményen.

Az ünnepélyes átadás és áldás után dr. Erdő Péter bíboros lapunknak elmondta: „A gondviselés mindig embereken keresztül valósul meg. A Szent Anna Óvoda bővítése pedig szinte ember feletti feladatokat követelt mindazoktól, akik annak bővítésében, építésében szerepet vállaltak.”

DIA