Nagyon rossz irányba tart az Újpest

  •  
  •  
  •  

A volt sportigazgató a nyilvánosság előtt veszekszik korábbi főnökeivel; a tulajdonost őrizetbe vették; a csapat képtelen pontot szerezni. Újpest, 2011.

Ami elromolhat, az el is romlik állítja a bölcs Murphy, majd rögtön a következő törvényében megjegyzi, hogy ami nem tud elromlani, az is elromlik. Nos, valahogy így érezhetnek most az Újpesthez kötődők: az idei nyárhoz nagyjából még az hiányzik, hogy a stadion rájuk szakadjon.

Gyakorlatilag minden szinten áll a bál a liláknál. A csapat három mérkőzést játszott a bajnokságban, nem szerzett pontot, nem lőtt gólt, és még helyzetet is csak elvétve alakított ki. A tavalyi szezon hatodik helye szinte már-már álomnak tűnik, az eredmények és főleg a mutatott játék fényében, bár persze nagyon sok van még hátra, még az is elképzelhető, hogy megtáltosodik a csapat… még ha jelen pillanatban ez finoman szólva is valószínűtlennek tűnik.

Kovács Zoltán sportigazgató távozása önmagában még nem lenne óriási csapás, de ahogy távozott, az nem vet jó fényt a klubra. Bartha Csaba ügyvezető szerint Kovács miatt vesztették el Nikola Mitrovicot; Kovács azt állítja, hogy Bartha azt sem tudja, mit beszél, mivel a problémát az okozta, hogy a tulajdonos átnyúlt a feje fölött, és az általa kértnél kevesebb pénzért is odaadta a középpályást a Videotonnak.

– Bartha Csaba most olyan, mint amikor a gazda elengedi a neveletlen kiskutyáját, s az eb mindenkibe beleharap. Ez pedig nem szül jót, bizony jobb, ha pórázon van… Az ügyvezető mindent meg akar szabni. Csak nehogy az legyen a következő lépése, hogy megmondja, a szurkoló csak fél lábon szurkolhat… – mondta Kovács a Nemzeti Sportnak. Mindez arra enged következtetni, hogy az új idényre való felkészülés korántsem felhőtlen hangulatban, zavartalanul zajlott le a Szusza Ferenc-stadionban. Nem jó politikai harcok közepette készülni egy új idényre, pláne annyi fiatal, rutintalan és a magyar közegben még tapasztalatlan fiatal számára, mint amennyi az Újpestnél van.

No de sebaj, Leo Beenhakker megszerzése komoly fegyvertény: a holland azért vállalta az újpesti kalandot – többek között -, mert jó kapcsolatot ápol Tolnai Sándor tulajdonossal. Úgyhogy már csak az hiányzott, hogy Tolnai körül is gyülekezni kezdjenek a fellegek. És láss csodát: a tulajdonost ma kihallgatták, majd előzetes letartóztatását kezdeményezték, egy szálloda eladásával kapcsolatban, amely ügyben hamis okiratok kerültek bemutatásra. Az okozott kár több mint 2 milliárd forint, azaz Tolnai bajban van.

Az ártatlanság vélelme természetesen megilleti; az is tény, hogy a főügyészség jelezte, az ügynek nincs köze a futballklub működtetéséhez. Mégis, elképzelhető, hogy zárolják Tolnai bankszámláit, ahogy az sem kizárt, hogy hosszabb időt kénytelen előzetes letartóztatásban tölteni – Magyarországon ez nem szokatlan. Ez viszont további bizonytalanságot és fejetlenséget szül az Újpestnél, illetve legalábbis szülne, ha nem alapból a bizonytalanság lenne az úr arrafelé. Jelenleg azt sem tudni, mi lesz holnap vagy holnapután; hetekre előre tervezni pedig az őrült vakmerőség kategóriájába sorolható. Ilyen körülmények között a stabil, koncepciózus szakmai munka gyakorlatilag lehetetlen.

A hírek szerint anyagilag egyébként is problémákkal küzd a klub, amelyekből manapság nem egyszerű kilábalni – nem kell messzire menni a negyedik kerületből, csak eggyel arrébb, a Fáy utcába, ahol jelenleg annak is örülni kell, hogy egyáltalán van NB I-es csapata a Vasasnak. Az Újpest is nagyon rossz irányba tart jelenleg, és minél hamarabb vissza kellene fordulnia erről az útról, mielőtt túl késő lenne.

bz